Postoje uobičajeni simptomi trudnoće kao što su jutarnja mučnina, čudne želje za hranom, trudnički 'sjaj', osećaj iscrpljenosti i slično. Međutim, postoji i nekoliko njih koji su dosta ređi, ali takođe mogu da otkriju da je žena trudna.

Promene se menjaju iz meseca u mesec, a sve nestanu nakon porođaja. Evo nekoliko čudnih promena koje možete da primetite na svom telu tokom trudnoće:

Uvećan nos

Vaš nos može da izgleda drugačije zbog značajnog povećanja hormona kroz koje vaše telo prolazi u trudnoći. Jedan od njih je i estrogen koji opušta krvne sudove u celom telu, pa i u nosu. To može da dovede do toga da se i nos proširi, pa čak i da promeni oblik u odnosu na onaj koji ste imale pre trudnoće.

Nemojte da brinete jer je to samo privremeno i sve će se vratiti na normalu posle porođaja, najkasnije šest nedelja nakon njega.

Veće srce

Hormonske promene utiču i na razvoj debljih mišića, a kako srce u trudnoći mora da radi više kako bi obezbedilo dovoljno krvi i za vas i za bebu, kod nekih žena dolazi do povećanja srca. Takođe, promene u telu koje se dešavaju jer beba gura organe, mogu da izazovu i pomeranje srca.

Trudnica, ultrazvuk, budući roditelji, par
Shutterstock Budući roditelji sa slikom njihove bebe sa ultrazvuka

Boja kože se menja

Sigurno ste čule za takozvani trudnički 'sjaj' zbog kog mnoge buduće mame izgledaju posebno, ali da li ste znale da tri od četiri trudnice mogu da dožive i stanje koje se zove melazma.

Simptomi melazme su tamnija koža oko očiju, nosa, brade i gornje usne. Pored toga, možete da očekujete i da će koža oko bradavica da potamni, a kako stručnjaci kažu, to se pomaže novorođenčetu da pronađe bradavicu za hranjenje.

Rast (ili gubitak) kose

Dodatni estrogen u vašem telu mogao bi da podstakne vašu kosu na rast i da je učini da izgleda zdravije. Ali ovaj hormon može da postakne i rast dlaka na celom telu, ali nemojte da brinete jer je ovo još jedan od simptoma koji će nestati nakon trudnoće.

Međutim, neke žene dožive i suprotno, pa počne da im opada kosa tokom trudnoće.

"Ovaj proces je obično uzrokovan time što je telo šokirano trudnoćom, pa može da dođe do toga da dlačice pređu u fazu 'mirovanja', a zatim i da opadaju", kaže ginekolog i dodaje da će to nestati kasnije tokom trudnoće.

Nivo estrogena ponovo opada nakon porođaja, tako da ćete tada možda doživeti gubitak kose. Ovo će dostići vrhunac četiri meseca nakon porođaja, nakon čega će se vaša kosa vratiti u normalu.

Opadanje kose, kosa, žena
Shutterstock Kosa nakon trudnoće

Problemi sa zubima

Čak i vaši zubi mogu da budu pogođeni trudnoćom. Ako imate jutarnje mučnine, vaši biserno beli zubi bi mogli da budu podložniji oštećenjima i karijesu zbog toga što želudačna kiselina rastvara njihovu zaštitnu oblogu.

I vaši hormoni utiču na desni, ostavljajući ih podložnijim krvarenju, infekcijama i oštećenju. Oko 70 odsto trudnica pati od gingivitisa (blage bolesti desni).

Ono što vas takođe može iznenaditi kada su zubi u pitanju je i to što zbog hormona relaksina možete da imate osećaj da su klimavi.

"Dok je uticaj relaksina koristan u nekim delovima tela (kao što je karlica), on može da utiče i na ligamente koji učvršćuju svaki pojedinačni zub i da uzrokuju da osećate kao da su labavi. Retko ćete izgubiti zub, ali i to se može dogoditi ako ste imale više trudnoća ili ste prethodno imale loše oralno zdravlje", objašnjava ginekolog.

(Yumama)