Od prvih trenutaka trudnoće vaše telo počinje da se menja. Prvo su te promene gotovo i neprimetne, ali vremenom postaju sve vidljivije. Jedna od prvih vidljivijih promena može da se javi na grudima.

Ono što svaka trudnica primeti jeste da su teške, čvršće, bolnije ali i da se na njima pojavljuju plave vene ispod kože.

Zašto se javljaju plave vene na grudima u trudnoći?

Iako mogu da izazove vašu pažnju, važno je da znate da su ove promene normalne i prirodne. Do njih dolazi zbog toga što se povećava zapremina krvi u vašem telu, a vene i arterije se povećavaju i postaju vidljivije kroz kožu.

Kako se porođaj približava, vene na grudima će postajati sve vidljivije jer se dojke pune i mlekom kako bi se pripremile za hranjenje bebe.

grudi-žena.jpg
Shutterstock Grudi u trudnoći

Da li treba da se brinem ako su mi vene dosta vidjive?

Iako nekada mogu da budu veoma upadljive, pa možda i da vam smeta, to uopšte nije razlog za zabrinutost. Pojavu ovih vena ne treba da povezujete sa proširenim venama ili pauk venama, što može da ukaže na probleme u cirkulaciji.

Takođe, ne zahteva nikakvu posebnu negu, iako je generalno preporučljivo da se grudi blago masiraju u trudnoći kako bi se ublažile moguće nelagodnosti koje su povezane sa promenama u trudnoći.

(Yumama)