Ako očekujete svoje prvo dete, sigurno ste veoma uzbuđene i sa nestrpljenjem čekate dan kada ćete dobiti novu životunu ulogu - mama! Iako su svima poznate trudničke nelagode poput mučnine, bolova u leđima, nesanica i slično, postoje tri stvari na koje vas retko ko upozori.

Jedan kiropraktičar sa 20 godina iskustva usresredio se na brigu o trudnicama, želi da ih edukuje i osnaži da imaju što bolju i lakšu trudnoću. Kako kaže, važno je da uživate, a ne da trpite na ovom putovanju. On je poželeo da vas upozna sa najčešćim stanjima koji pogađaju trudnice više nego što možete da očekujete, posebno u drugoj, trećoj i narednim trudnoćama.

Niska bol u leđima

Uzmite težinu od 9 kilograma, pričvrstite je za svoje telo i nosite je 24 sata dnevno - jasno vam je zašto vas donji deo leđa boli. Kako beba raste, vaš centar za gravitaciju se pomera napred, što stvara opterećenje na donjem delu leđa i često dovodi do prtiska i kompresije u ovim mišićima, i time izaziva bol. Ova bol može doći i nestati, biti oštra ili tupa, ali može biti i toliko jaka da ne možete da hodate. Iznenadna, ekstremna bol u donjem delu leđa može ukazivati na diskus herniju.

Hernija diska je česta tokom trudnoće zbog promena u ligamentima. Tipičan simptom je bol u donjem delu leđa koji se prenosi i niz zadnji deo noge, preko kolena, praćen bolom pri kašljanju, kijanju i smehu. Bol na kraju nestaje u leđima i ostavlja vas sa dugotrajnim bolom u nozi.

Šta možete da uradite da olakšate muke?

Pokušajte da se istegnete pre nego što ustanete iz kreveta, nosite potporne cipele i masirajte donji deo leđa.

Išijas

Išijas angažuje iste mišiće kao i prethodna bol u donjem delu leđa, ali izaziva još veće probleme. Bol počinje u zadnjici, a onda se spušta niz nogu i stvara osećaj pečenja i toplote, naravno, sve vreme uz bol.

Glavni krivac išijasa je predugo sedenje i zakrivljenost u donjem delu leđa.

Šta možete da uradite da olakšate muke?

Uzmite tenisku lopticu i njome masirajte zadnjicu kružnim pokretima, istezanjem i pritiskanjem na mesto bola.

Išijas, trudnica, bol
Shutterstock Trudnica sa išijasom

Pubična bol

Ukoliko imate vaginalni ili karlični pritisak, osećaj grčeva i bola u ranoj trudnoći, najverovatnije se radi o proširenju materice. Obično se javlja kod druge, treće i narednih trudnoća.

Bol može da varira od dosadnog pritiska do osećaja kao da vas je neko naglo i jako udario u međunožje. Obično je praćen bolom u donjem delu leđa, karlici i unutrašnjoj strani butine, slično kao menstrualni bolovi. Može čak i da izazove zvukove kliktanja.

Ovaj problem voli noćni život, pa obično pakao pravi onog trenutka kada legnete da odmorite. Nateraće vas da se okrenete kako biste smanjili osećaj pečenja u kukovima.

U poslednjem tromesečju bol poput munje može biti uzrokovana pritiskom vaše bebe koja se kreće u porođajni kanal. Iako to znači da ste sve bliže susretu sa bebom, munjeviti bolovi mogu da se javljaju nedeljama pre nego što stvarno shvatite da ulazite u porođaj.

Pubična bol se oseća kao pritisak ili ubod u prepone, a pojačava se ako čučnete i želite nešto da podignete, poput starijeg deteta.

Šta možete da uradite da olakšate muke?

Led u donjem delu pet minuta, spavanje sa jastukom između nogu i pojas za trudnoću mogu vam ublažiti bol.

(Yumama)