Sve veći broj trudnica ima problem sa zubima, što nije bezazleno i može još više da oteža drugo stanje, upozoravaju stomatolozi i dodaju da povraćanje na početku trudnoće može mnogo da utiče na ovu vrstu zdravstvenog problema.Ukoliko patite od jutranjih mučnina obavezno obratite pažnju na vaše zube. Povraćanje može ošteti površinu zuba jakom želudačnom kiselinom i time povećati rizik od karijesa.

Ako ste od onih trudnica koje prolaze jutarnje mučnine obavezno uradite sledeće:

  • Izbegavajte pranje zuba odmah nakon povraćanja. Dok su zubi prekriveni želudačno kiselinom, četkica može dodatno da istruže zubnu gleđ.
  • Temeljno isperite usta običnom vodom, a potom isperite tečnošću za zube koja sadrži fluor.
  • Ukoliko nemate fluorisanu tečnost, stavite komadić paste za zube na prst i namažite je po zubima i potom temeljno isperite usta vodom.
  • Sačekajte sat vremena nakon povraćanja pre nego što ih operete.

Neke trudnice smatraju da pranje zuba, posebno zadnjih, mogu izazvati dodatnu mučninu i grčeve u stomaku. Međutim, stomatolozi potvrđuju da to nije istina i da je jako važno da dobro operete sve zube kako biste izbegli karijes. Koristite četkicu za zube sa malom mekanom glavom, kao što je dečija četkica.Ne žurite, polako i temeljno ih operite.

Stomatolozi posebno naglašavaju da treba da povećate količinu unosa kalcijuma i vitamina D kroz hranu i piće, jer najviše doprinose zdravim i jakim zubima, koji su usled trudnoće napadnuti hormonima.

(Yumama)