U prvih nekoliko dana nakon porođaja, mame tek počinju da se upoznaju sa bebom. Oboma im je potrebno vremena da se naviknu na dojenje. Nekima to uspe brzo, dok ima onih kojima je potrebno više vremena. Dešava se i da mame izgube strpljenje ili ne mogu da trpe bol, pa se radije odluče da se "izmuzu" i daju bebi mleko na flašicu. Ono što porodilje treba da znaju jeste da bol tokom dojenja nije "normalan". Preosetljivost bradavica i grudi je prirodna samo na samom početku. 

Pomaže da se pre porođaja trudnica informiše i pripremi za dojenje, jer je kolostrum (majčino mleko) veoma važno za razvoj bebe. Svetska zdravstvena organizacija preporučuje dojenje od rođenja pa do 2 godine i duže.  sve dok dete to zahteva. Do šest meseci života odojčeta preporučuje se isključivo ishrana majčinim mlekom (u slučaju da porodilja ima mleka), a nakon šest meseci potrebno je uvesti dodatnu hranu.

O tome koliko je kolostrum zaista zdrav, svedoče brojne studije, a evo nekoliko najvažnijih razloga zbog čega bi trebalo da istrajete, čak i kad vam se čini da se nikada nećete uskladiti s bebom i pronaći položaj koji vam odgovara: 

  • Dojene bebe mnogo se ređe razboljevaju, boluju od prehlade, lošeg varenja ili imaju alergijske reakcije.
  • Majčino mleko dobro utiče na mentalne sposobnosti deteta. Nivo inteligencije dece koja su odrasla na dojenju veći je ne samo u predškolskom uzrastu, već i u školi.
  • Dojenje koristi mentalnom zdravlju dece. U budućnosti je manja verovatnoća da će takva deca pokazati agresiju.
  • Žena dodatno sagoreva 400-500 kcal dnevno tokom laktacije.
  • Majčino mleko smanjuje rizik od sindroma iznenadne smrti odojčadi.

Neki lekari danas preporučuju da se beba doji sve dok to traži od majke. S druge strane , postoje i oni koji kažu da je posle određenog vremena (dve godine) kolostrum nekvalitetan i da nema svrhe davati ga detetu, jer ne sadrži hranljive sastojke koji su mu potrebni. 

Stručnjaci su ukazali i samo jedna od deset majki zaraženih HIV-om prenosi virus preko majčinog mleka, kao i da je mala verovatnoća da porodilja inficirana koronom preko dojenja prenese virus na bebu. 

Izvor: Yumama