Još
Ostalo

Ukucajte željeni termin u pretragu i pritisnite ENTER

HOROR O KOM SVE PORODILJE ĆUTE: Prva stolica je izuzetno bolna, ali uz ove trikove nećete osetiti muke

Ne možete proći bez bolova ako ste rodili, ali važno je da se unapred pripremite.

 Toalet, žena, wc Izvor: Shutterstock

Pre nego što sam rodila prvo dete, nikada nisam razmišljala o postporođajnim tegobama, a na poslednjem mestu definitivno mi je bila tema "postoporođajna stolica". Zaista nisam mislila da to može biti neki problem, i dočekalo me je nespremnu.

U sobi nakon porođaja cimerka mi je rekla da mora u toalet ali da se boji da joj šavovi od epiziotomije ne popucaju, i to je trenutak kada se upalio alarm u mojoj glavi. Ispostavilo se da je i moje iskustvo bilo teško, posebno što sam imala 6 šavova i 'dole' me je sve peklo, bolelo i oteklo.

Možda će vas zanimati

Međutim, to je definitivno tema o kojoj žene ne vole da pričaju i zbog toga mnoge nove mame poput mene, ne mogu ni da zamisle da ovo može biti problem.

Zbog toga, odlučila sam da zapišem neke stvari koje sam kasnije čula, iskustva koja su ženama pomogle prilikom prvog pražnjenja creva. Ukoliko se pripremite i znate šta vas može snaći, nećete imati probleme.

 Žena u bolovima
Žena u bolovima
Izvor: Shutterstock

Šta učiniti da vam bude lakše?

1. Uz konsultaciju sa lekarom, uzmite lekove protiv bolova, laksative, kreme za hlađenje...

2. Hladne obloge olakšavaju bol nakon pražnjenja creva. Stavite pelenu u frižider i izvadite kada budete trebali da je koristite. Obloge koristite samo kao privremenu pomoć.

3. Ako je jako bolno, neka neko bude u vašoj blizini kada idete u toalet. Moralna podrška je važna, ali vodite računa i da neko ostane sa bebom jer ćete se vi sigurno dugo zadržati u toaletu.

4. Izbegavajte sir u i sve namirnice koje mogu dovesti do tvrde stolice. Voće i povrće su pravi izbor kada je hrana u pitanju. Mame sa iskustvom preporučuju i sok od suvih šljiva, a dobićete ga tako što suve šljive ostavite preko noći u vodi i ujutru tu vodu popijete.

5. Ako vam se stanje ne popravi nakon dve nedelje i bol se ne smanji, obavezno se posavetujte sa lekarom.

(Yumama/Roditelji.hr)

Možda će vas zanimati

MOŽDA ĆE VAS ZANIMATI

Komentari 0

Komentar je uspešno poslat.

Slanje komentara nije uspelo.

Nevalidna CAPTCHA

Najnovije

Vesti

Porodica