Promene u apetitu su definitivno jedan od simtoma trudnoće, a dešavaju se usled promene u hormonima i jačeg metabolizma. Tako se mnoge mame nađu u situaciji da ustaju usred noći gladne i da ne mogu da spavaju.

Zašto se trudnice bude gladne tokom noći?

Pojačana glad u trudnoći je normalna. Bez obzira na to koliko često jedete tokom dana, budite se noću gladni? Razlog tome je što u vama raste dete, koje takođe ima kalorijske potrebe. Promene u hormonima su takođe odgovorne za ovo.

Još jedna velika promena je promena u metabolizmu. Hemijske reakcije koje se dešavaju u vašem telu stvaraju energiju od hrane koju unosite. Da bi beba mogla da raste, metabolizam se ubrzava.

Sasvim je u redu da tokom trudnoće jedete malo više nego ranije. Ipak, to ne znači da treba da jedete duplo više. U prvom trimestru nećete imati potrebu za većom količinom hrane, ali se u drugom trimestru vaše potrebe povećavaju za nekih 300 kalorija, a u trećem za nekih 450.

Šta da radite ako se budite gladne tokom noći?

Nikada nemojte ići gladne u krevet. Dodajte malo vlakana svojoj večeri. Vlakna se sporo vare, pa će vas duže držati sitim. Najviše ih ima u voću, povrću, žitaricama celog zrna.

Pametno birajte užine. Nemojte se kriviti ako noću uzmete da pojedete nešto, samo pazite da bude kvalitetno za vas i bebu. Umesto raznih grickalica, radije birajte sveže voće, sir, kuvamo jaje. Ako već morate da pojedete nešto noću, neka to bude bogato nutrijentima za bebu.

Ograničite unos prerađene hrane. Potrudite se da se ishrana svodi na namirnice koje su što manje obrađene. Recimo, umesto ananasa iz konzerve, radije odaberite onaj svež koji ste sami iseckali. Hrana koja je mnogo prerađena, poput čokolade, grickalica, zaslađenih žitarica, može praviti problem sa hormonima, pa ćete mnogo češće biti gladni.

Pijte dovoljno tečnosti. Voda je neophodna za pravilan rad organizma. U trudnoći je naročito važno da pijete dovoljno, kako bi i beba bila dobro. Uz to, voda će pomoći da mnogo efikasnije svarite hranu.

Izbegavajte hranu koja izaziva gorušicu ili zatvor. Pored buđenja zbog gladi, može se desiti da ustajete zbog uporne gorušice. Izbegavajte prženu, masnu, gaziranu hranu, naročito uveče pre spavanja.

izvor: yumama