Gorušica može biti vrlo neprijatna, a često nam ne da da lepo spavamo i funkcionišemo tokom dana. U trudnoći se ona javlja zbog hormonskih promena, a kasnije i zbog pritiska stomaka koji raste.

Kako gorušica nije nimalo prijatna, svaka trudnica traži način da je umiri. Zato mi izdvajamo nekoliko saveta da je ublažite i sprečite njenu pojavu.

1. Jedite manje obroke, a češće

Gorušica se obično javlja posle obroka, najčešće obilnih. Ako pretrpate želudac, varenje će se dodatno usporiti. Zato je predlog da jedete male zalogaje, da dugo žvaćete i da se ne prejedate.

2. Jedite zdraviju hranu

Birajte zdrave namirnice koje se lakše vare. Trudite se da izbegavate masnu, prženu, previše začinjenu hranu. Takođe, ne preporučuju se ni mesne prerađevine, kao ni sok od paradajza. Slatkiše takođe umajite, kao i gazirana pića.

3. Nemojte jesti u poluležećem položaju

Nemojte jesti u tom položaju, niti biti u njemu sat vremena posle oboroka. Ležanje će otežati varenje i poslati želudačnu kiselinu gde ne treba. Kasnije, ako vas i dalje muči gorušica, pokušajte da ležite na levom boku, a da glavu i ramena malo uzdignete.

4. Bademi mogu pomoći

Grickanje badema između obroka ili žvakanje žvake podstiče lučenje pljuvačke u ustima, koja kontroliše želudačnu kiselinu. Između obroka pijte i dovoljno vode, ali polako, gutalj po gutalj.

5. Ako ne možete da spavate, sedite

Gorušica često može otežati spavanje i disanje dok ležite, zato je predlog da, ako vas probudi, sednete na pola sata, a potom se vratite u krevet. Ako možete da, spavajte u polusedećem položaju, to bi bila najbolja odluka.

6. Nemojte da pušite

Pored toga što pušenje pogoršava gorušicu, ono nije nimalo dobro za vašu bebu i zdravlje.

7. Obratite se lekaru ako je potrebno

Ukoliko vas gorušica previše muči i ometa svakodnevni život, obratite se lekaru za pomoć.

izvor: yumama