Ishrana je od velike važnosti po zdravlje trudnica. Tokom trudnoće je važno da promenite životne navike, a postoje i stvari koje bi trebalo potpuno izbaciti kako bi se beba lepo razvijala, ali i vi se osećali dobro.

U ovom periodu moramo imati na umu da sve što jedemo i pijemo dolazi do bebe i utiče na nju. Zato je kvalitetna ishrana veoma važna, jer pomaže bebi da se lepo i pravilno razvija. Ipak, ne smemo zaboraviti i stvari koje joj mogu naštetiti.

Izdvajamo šta to ne treba da pijete tokom trudnoće.

1. Mleko i sokovi koji nisu pasterizovani

Pasterizacija je proces koji uklanja štetne bakterije i mikrobe koji se nalaze u napicima. Važno je da izbegavate sve sokove i mleko koji nisu pasterizovani.

2. Gazirani sokovi

Ovi napici sadrže kofein i mnoge zaslađivače, poput saharina. Kada ih koristite u prevelikoj meri, to može štetno delovati na bebu.

3. Kafa

Ukoliko možete, najbolje bi bilo da ne pijete kafu uopšte. Ipak, ako je toliko volite, jedna šolja kafe dnevno neće naškoditi bebi, pa je smete popiti u toj količini.

4. Alkohol

Alkohol može napraviti ozbiljne probleme u bebinom razvoju. Alkoholne napitke definitivno ne treba da pijete u trudnoći, strogo su zabranjeni.

5. Zeleni čaj

Zeleni čaj se smatra veoma zdravim napitkom. Ipak, on sadrži kofein, a plus deluje i na metabolizam, pa bi najbolje bilo da ga izbegavate tokom trudnoće.

izvor: yumama