Nijedan porođaj nije isti. Dok se neki odvijaju brže i lakše, neke mame se malo više muče. Ipak, postoji nekoliko stvari po kojim možete prepoznati da porođaj počinje. Posebno sa prvom bebom, sve se obično vrlo sporo odvija.

Ovo su neki od simptoma koji vam mogu ukazati na to da porođaj počinje i da je vreme da krenete u bolnicu:

1. Grčevi

Ovi grčevi su slični menstrualnim bolovima, a mogu biti početak kontrakcija, zapravo. Neke trudnice ih osećaju u stomaku, a neke u leđima ili karlici.

2. Pritisak u karlici

Beba se pred porođaj priprema i okreće se glavom nadole, tako da ćete zbog toga osećati pritisak u karlici, a olakšanje u gornjem delu stomaka.

3. Krvavi iscedak

Kada grlić počne da se otvara i priprema se za porođaj, može se desiti neka vrsta vaginalnog iscetka, koji često može biti krvav. Ne znači da će beba odmah da krene, ali u svakom slučaju hoće uskoro.

4. Pucanje vodenjaka

Iako svi očekujemo scenu iz filmova, zapravo pucanje vodenjaka ne izgleda baš tako. To može biti veoma mala količina tečnosti. Nekim ženama vodenjak uopšte ne pukne, pa lekari moraju da ga probuše.

5. Kontrakcije

Ako kontrakcije postanu češće i u redovnim intervalima, to znači da je beba na putu. One se od Brakston Hiks (laznih) kontrakcija, razlikuju po tome što se javljaju na 30-70 sekundi. One su poput jakih bolova u stomaku i donjem delu leđa. Lekari preporučuju da ostanete kod kuće, sve dok ne osetite da se kontrakcije javljaju na svakih 10 minuta. Tada je vreme da odete u bolnicu.

izvor: yumama