Prvi septembar, prvi dan škole...Nešto novo za svakoga - za roditelje, za naše đake prvake, za učitelje...

Đak prvak je svako dete koje se upiše u prvi razred osnovne škole u svom kraju. Tu će da se druži sa svojim novim školskim drugarima i da stiče prva znanja i prve ocene kojima će biti ponosni roditelji, bake i deke, tetke, starije seke i bate. Roditelji đaka prvaka se pitaju šta im je sve potrebno, da li je moje dete spremno, da nisam nešto zaboravio?

Vašem đaku prvaku je potreban ranac, školski pribor (pernica u kojoj su olovka, gumica, rezač, bojice, flomasteri), sveske, udžbenici.

Prvi dan škole... Šta me čeka iza velikih vrata posle velikog zvona?

Prvi dan škole ćeš biti na priredbi na kojoj se prozivaju đaci prvaci. Tada upoznaješ svoje nove drugare, ili neke stare iz vrtića, ali i učiteljicu koja će biti tu za tebe naredne četiri godine. Gotovo da nema roditelja đaka prvaka koji sa uzbuđenjem i tremom ne iščekuje prvi septembar, što proizilazi iz svesti roditelja da se njihovo dete nalazi pred jednom od prvih važnih životnih promena koje ga uvode u svet obrazovanja.

Prirodno, roditeljima se nameće veliki broj pitanja - od toga da li može da izdrži 45 minuta mirno na stolici, do toga da li je već trebalo da nauči da čita. Nedoumica je mnogo, a pitanja se sama nižu. Na mnoga od njih odgovor vam može dati stručnjak.

Pre polaska u prvi razred, stručnjaci treba da procene da li je dete dovoljno razvijeno za školu i spremno za polazak u prvi razred. Šta znači da je dete spremno za polazak u prvi razred?

U periodu pre polaska u školu dete aktivno bogati svoj rečnik, razume apstraktnija značenja nekih pojmova, stupa u konverzaciju sa vršnjacima i odraslima. Pored toga, neophodno je da je dete već ovladalo vremenima, da zna da imenuje godišnja doba i da ume da objasni razliku između njih, da nabroji mesece u godini, da zna koji dan u nedelji je pre ili koji dan je posle. Aktivni rečnik deteta pre polaska u školu se sastoji od oko 2500 do 3000 reči. Što se tiče brojeva, dete treba da zna da broji do 20, unapred i unazad, da piše brojeve u nizu, kao i da sabira i oduzima do 10. Dete treba da zna prostornu i vremensku orijentaciju, kao i da pravilno izgovara sve glasove maternjeg jezika.

Susretanje sa negativnim odgovorom može biti poražavajuće za roditelje. Ipak, mnogo je važno poslušati stručnjake i prihvatiti dete. Prvi dan škole je najsrećniji dan u životu roditelja a i deteta, ali nekada taj dan treba da sačeka. Ulazak u sistem obrazovanja predstavlja jednu od važnih prekretnica u životu deteta i roditelja. Pred sam polazak u školu, dečiji razvoj se procenjuje od strane stručnjaka (doktora, pedagoga, psihologa i logopeda). Na osnovu podataka iz celokupne procene dobijamo kompletnu sliku detetovog razvoja. Za neke roditelje je to prvi susret sa stručnjacima psihološkog ili logopedskog profila. Ukoliko se procenom utvrdi da postoji odstupanje ili kašnjenje, bilo kog aspekta pravilnog razvoja, nemojte previše brinuti. Kakvo god da je stanje vašeg deteta, najbitnije je usredsrediti se na njegov napredak i boljitak.

Poruka logopeda Nataše D. Čabarkapa: "U svakom pogledu ćeš naučiti u školi mnoge životne primere i situacije koje će ti pomoći da budeš bolji dečak, drug, momak, lekar, advokat i čovek."

logoped dr Nataša D. Čabarkapa