Jesen je jedno od četiri godišnja doba. Iako je mališanima često omiljeno leto ili zima, jesen ima svoje čari. Šljapkanje po baricama, kabanice i čizme, lišće koje šušti. Sve nam govori - stigla je jesen.

Sada je pravo vreme da uočimo promene koje se dešavaju oko nas i da sa decom učimo o godišnjim dobima. Pričamo im kako se ona smenjuju, da svako ima svoje karakteristike, zajedno ih opisujemo što detaljnije, učimo koje ide pre, a koje ide posle, koje biljke rastu kada je leto, a koje kada je zima, kakvo je vreme, šta rade ljudi, a šta životinje. Jedna tema, a puno novih znanja.

Radujemo se školi, pakujemo svoje torbe i nosimo kišobrane. A u školi pokazujemo sva svoja znanja.

Kroz ovu aktivnost govorimo o karakteristikama svakog godišnjeg doba tako što slažemo sliku deo po deo. Tako vidimo kakvo je vreme, kakva je priroda, kako se mi oblačimo tada i koje sve aktivnosti možemo da radimo napolju... Šta se to sve promenilo.

Privatna arhiva Logopedska igra za učenje o jeseni

Danas, 22. septembra, počela je jesen i zato joj posvećujemo puno pažnje.

Znamo da je prošlo leto i da nas čeka zima. A sada se radujemo svim bojama koje lišće dobija, gumenim čizmama, školskoj klupi. Razgovarajte sa svojim mališanima čemu se to raduju kada je jesen, a šta će im nedostajati jer nema više leta.

Draga naša jeseni
veliko ti hvala
za sve svoje darove
koje si nam dala.
Za svo žuto lišće,
barice od kiše,
grožđe, dunje i
puno toga više.

logoped dr Nataša D. Čabarkapa