Svuda oko nas je materijal kojim možemo da koristimo kako bi stimulisali razvoj motorike deteta. Stručni tim našeg centra je osmislio jednu zanimljivu aktivnost koja pozitivno utiče na razvoj mališana.

Proces pravljenja počinje tako što uzmete karton od ubrusa ili više kartona od utrošenih rolni toalet papira pa ih spojite, u zavisnosti koliko želite da drvo bude visoko. Ovaj karton možete oblepiti različitim materijalom ili papirom u boji, koje ćete sa vašim detetom lepiti i seći, i tako uvežbavati držanje makaza i sečenje po zakrljivenim i pravim linijama.


Foto: Logopedsko edukativni centar Čabarkapa

Od drugih papira možete iseckati listove za drvo koje ćete zalepiti na grane i stablo, kako bi bilo zanimljivije i privlačnije za dete.

Ono što će vam još  biti potrebno su čepovi od flaša i štapići od sladoleda, koje ćete obojiti  različitim bojama sa vašim detetom ili iskoristite one koji su već u boji, kao što smo mi to uradili.

Na drvetu napravite otvore kroz koje ćete ubaciti jedan kraj štapića, a na drugom kraju štapića zalepite čep u koji će se ubacivati loptice, kamenčići ili papirići iste boje kao i čep. Na ovaj način vaše dete uči i usvaja različite boje i vrši diskriminaciju i kalasifikaciju boja u odnosu na čepove.


Foto: Logopedsko edukativni centar Čabarkapa

Ukoliko želite da igru proširite, što će zavisiti od uzrasta vašeg deteta, možete koristiti pincetu ili hvataljku (kao u našem primeru) za hvatanje loptica, kamenčića ili papirića. Pinceta se drži kažiprstom i palcem dominantne ruke, kako bi se uspostavio pincet hvat. Drugom rukom dete bi trebalo da pridržava drvo kako bi se stimulisale bimanuelne aktivnosti.

Korišćenje obe ruke je izuzetno značajno u pravilnom razvoju deteta, jer će dete u predškolskom i školskom uzrastu jednom rukom pridržavati papir ili svesku, a drugom rukom pisati pravilno i to pincet hvatom koji vežbamo kroz ovu aktivnost. Kako smo već naglasili ovom aktivnošću pretežno stimulišemo pravilan razvoj fine motorike. 


Foto: Logopedsko edukativni centar Čabarkapa

Fina motirika je bitna za pravilan razvoj opšte motoričke spretnosti, što se odražava na veštine oblačenja, svlačenja, otkopčavanja i zakopčavanja dugmadi, vezivanje pertli, pranja zuba, pisanja i grafomotirke. Ona takođe utiče i na razvoj intelektualnih sposobnosti i to još od trenutka otvaranja šaka vašeg deteta.