Još
Ostalo

Ukucajte željeni termin u pretragu i pritisnite ENTER

6 MONTESORI SAVETA KAKO ODGAJATI SAMOSTALNO I SAMOUVERENO DETE OD MALENA: Najbolje će učiti kroz igru i vašu podršku

Autor Jasna Drenovac

Bez velikih očekivanja i sa mnogo ljubavi i strpljenja, pratite potrebe svog deteta. Pustite ga da samo uči, istražuje i ima obaveze.

 6 Montesori saveta za gajenje dece Izvor: Shutterstock

Praktikovanje Montesori metoda vaspitanja kod kuće ne mora da bude komplikovano.
Nekoliko jednostavnih promena u svojim svakodnevnim navikama, može vam pomoći da odgajate srećno, zdravo i nezavisno dete.

1. Odnosite se prema svom detetu s poštovanjem

Ovo je, naravno, najvažnija stvar koju možete učiniti za svoje dete, bilo da ima 2 godine ili 12. Jednostavno rečeno, tretirajte svoje dete kao osobu ravnu sebi.

Razmislite o tome kako biste želeli da se drugi ponašaju prema vama. Da li biste voleli da vas ignorišu, prigovaraju vam ili zadirkuju kada ste uznemireni? Ili biste više voleli da vas uvažavaju, ljubazno vam se obraćaju i saosećaju sa vašim osećanjima?

Kada se prema svom detetu odnosite s poštovanjem, učite ga kako da se ponaša prema drugima.

Takođe pokazujete svom detetu da ga volite i cenite. Ako se prema njima postupa s poštovanjem, mališani se osećaju bezbedno, saslušano i povezano. I ovo ćete vežbati sa svojim detetom svaki dan, pomalo.

Praktični saveti za model poštovanja:

 • Recite "molim" i "hvala".
 • Razgovarajte sa svojim detetom mirno i ljubazno - čak i kada ste frustrirani njime.
 • Izvinite se svom detetu kada napravite grešku.
 • Dajte svom detetu izbore koji odgovaraju njegovom uzrastu..
 • Saosećajte sa osećanjima vašeg mališana i pomozite mu da se nosi sa svojim emocijama.
 • Priznajte svom detetu kada traži pažnju – čak i ako je to samo da biste mu rekli da vam je potrebno još nekoliko minuta da završite telefonski poziv pre nego što možete da se igrate.
 • Recite im šta da očekuju - recite im da li treba da se ruča, ide u šetnju ili je vreme za spavanje.

2. Pratite vođstvo svog deteta

Ovo je jedan od osnovnih principa Montesori. Ali šta to zapravo znači?

Pa, u suštini, odstupite i dajte svom detetu prostora. Dozvolite vašem mališanu da istražuje svoja interesovanja i vežba veštine za koje se oseća spremno. Ovo zahteva puno poverenja sa vaše strane.

Ako postoji nešto u čemu su deca prirodno dobra, to je učenje. Ako dete imate bezbedno okruženje i odraslu osobu koja ga podržava, a to ste vi, kroz igru svako dete će najviše napredovati, bez pritiska i osećanja da neadekvatnosti. Usredsredite se na to da budete posmatrač. Gledajte svoje dete dok se igra, istražuje napolju ili pokušava da se pripremi za dan. Šta vole? Zbog čega su uzbuđeni? O čemu žele da znaju više? Šta žele da urade za sebe?

Praktični saveti koji će vam pomoći da „pratite dete“:

 • Posmatrajte svoje dete tokom dana. Šta ih zanima? Na kojim veštinama rade? Vodite beleške ako vam to pomaže da pratite.
 • Planirajte aktivnosti i iskustva na osnovu interesovanja vašeg deteta. Idite u muzeje, pokušajte da posmatrate ptice u parku ili čitajte mu neke knjige o onome što ga raduje.
 • Ne terajte svoje dijete da radi nešto što ga trenutno ne zanima. Ako bi se vaše dete radije igralo slagalicama i kockicama, nego papirom i bojicama, dozvolite im! Verujte svom detetu da vodi sopstveni način i ritam.
 • Iako će neki trenuci sa vašim mališanom biti izazovni. ili iscrpljujući,toliko frustrirajući da želite da iskočite iz svoje kože, pokušajte da se prepustite i prihvatite ovaj vremenski period kakav jeste.

3. Prihvatanje da je dete malo i naporno

Mala deca su naporna, nepredvidiva i potpuno očaravajuća, dok otkrivaju svet, bore se da savladaju toliko toga novog. Tokom ranih godina razvoja deteta, imaćete mnogo izazova, dok rastete i vi kao roditelj, sa svojim detetom.

Prihvatite da će vaše dete morati da trči, baca i penje se, nekontrolisano.
Prihvatite da vas neće uvek slušati i da ćete možda morati da se ponavljate češće nego što biste želeli.
Prihvatite da će vaše dete želeti da radi stvari za sebe. I prihvatite da će im možda trebati pola sata da obuju jednu čarapu.

Ali pokušate da zadržite realna očekivanja od svog mališana. Sva ta frustrirajuća ponašanja – napadi besa, nespavanje, izvoljevanje, inaćenje su normalna i proći će.

Praktični saveti koji će vam pomoći da prihvatite dečje godine:

 • Zapamtite da je većina izazovnih ponašanja mališana – poput penjanja po nameštaju, bacanja igračaka ili govorenja „ne“ – prikladna za razvoj i ne treba ih kažnjavati. Ako vaše dete radi nešto opasno, možete ga preusmeriti na bezbedniju aktivnost, umesto da kažnjavate njegovu radoznalost.
 • Dajte svom detetu priliku da zadovolji svoje potrebe na bezbedan način. Na primer, ako ne želite da se vaše dete penje po nameštaju, izvodite ga više napolje, smislite igre koje ga preokupiraju u stanu.
  Potrudite se da se svaki dan na pozitivan način povežete sa svojim detetom. Pročitajte knjigu, pevajte, igrajte se, mazite se ili razgovarajte! Ovi mali trenuci često stvaraju najznačajnija sećanja.

4. Dizajnirajte „da“ okruženje

Deci je potrebna sloboda – sa ograničenjima – da bi istraživala, učila i rasla. Dobar način da podržite potrebu vašeg deteta za slobodom je da svoj dom pretvorite u okruženje „da“.

U osnovi, „da“ okruženje je prostor koji deci pruža sigurne i zanimljive načine da slobodno istražuju. Za svaki dom, ovo je potpuno individualna stvar, ideja je da ne morate da lebdite iznad svog mališana govoreći: „Ne, to nije bezbedno. Ne diraj to", ceo dan.

Da biste svoj dom pretvorili u „da“ prostor, možete pokušati:

Obezbeđivanje utičnica i prekidača
Postavljanje sigurnosnih brava na fioke ili ormare
Čuvanje lomljivih predmeta van domašaja vašeg deteta
Korišćenje kapijica za bebe da blokirate stepenice ili nesigurne prolaze u vašem domu
Držite zanimljive igračke lako dostupnim vašem detetu ali ga naučite i da rasprema posle igranja.


Praktični saveti za stvaranje „da“ okruženja kod kuće:

 • Zaštitite svoj dom za mališane – ili barem prostore u kojima vaše dete provodi najviše vremena da biste svom detetu dali bezbedno mesto za slobodno istraživanje.
 • Investirajte u pribor za kuvanje, čišćenje i samostalnu negu prilagođenu malom detetu kako bi vaše dete moglo da bude uključeno u svakodnevne kućne zadatke.
 • Razmislite o čuvanju nekih kućnih predmeta bezbednih za mališana, u visini dometa deteta. Na primer, možete da čuvate šerpe i tiganje na nižoj, dostupnoj polici u kuhinji da bi vaše dete moglo da istraži.
 • Recite „da“ češće. Možda možete danas da odete u park, pročitate još jednu priču ili se igrate još 5 minuta. Zapitajte se: "Zašto ne?" pre nego što iz navike kaže „ne“.

5. Kreirajte red

Deca vole red. Oni vole doslednost, rutinu i organizaciju. I, što je najvažnije, red pomaže deci da napreduju. Pokušajte da pomerite pažljivo postavljenu kocku malog deteta sa mesta. Ili dajte svom detetu slagalicu kojoj nedostaju delovi. Ako ste hrabri, pokušajte da promenite rutinu vašeg mališana bez prethodne najave. Veoma burno će reagovati.

Malu decu prirodno privlači red. To je jedan od razloga zašto su lepo organizovane Montesori police tako privlačne mališanima!

Ali vaše dete još uvek uči. Potrebna im je vaša pomoć da stvore i održe red u svojim životima i učenju o njemu.. Ne morate da budete savršeno organizovani, ako po prirodi niste uredni. I ne morate da se pridržavate strogog rasporeda koji nema prostora za pomeranje.

Praćenje dosledne dnevne rutine pomaže mnogo.
Pokušajte da radite stvari po istom opštem redosledu svakog dana kako biste pomogli svom mališanu da zna šta može da očekuje svakog dana.
Možda ćete biti iznenađeni kada vidite koliko će vaše dete postati samostalnije kada sazna koja aktivnost sledi u toku dana!

Pojednostavljivanje i organizovanje igračaka vašeg deteta je još jedna odlična ideja.
Možete pokloniti igračke sa kojima se vaše dete više ne igra kako biste smanjili nered i preopterećenost.

Praktični saveti koji će vam pomoći da napravite red:

 • Pratite dnevnu rutinu sa svojim detetom. U redu je napraviti male promene tu i tamo, ali generalno, pokušajte da budete prilično dosledni tako da vaše dete zna šta može da očekuje svaki dan.
 • Komunicirajte jasno i često. Obavestite dete uvek unapred o svakoj i najmanjoj promeni. Da li je skoro vreme da napustite igralište i krenete kući? Neka vaše dete zna da ima još nekoliko minuta za igru. Držite ih u toku.
 • Smanjite nered sa igračkama. Poklonite neželjene igračke i isprobajte rotaciju igračaka. Kada vaše dete ima na raspolaganju manje igračaka, ono se zapravo bolje fokusira i igra se duže vreme.
 • Čuvajte igračke u korpama ili kutijama na niskoj, otvorenoj polici za igračke, da su uvek dostupne.

6. Neka vaše dete bude nezavisno

Glavni cilj malog deteta je sticanje samostalnosti. Srećom, deca vole da rade stvari za sebe i da pomažu u kući - ako im dozvolite.

Marija Montesori je govorila: „Nikada nemojte pomagati detetu u obavljanju zadatka za koji oseća da može da mu uspe.”

Iz toga sledi da je veliki deo vežbanja Montesori kod kuće skretanje s puta vašeg deteta i dopuštanje mu da uradi više stvari samostalno. Ako ste navikli da radite sve za svoje dete, možda ćete se iznenaditi koliko je vaše dete zaista sposobno!

Praktični saveti koji će pomoći vašem detetu da bude nezavisnije:

 • Pustite dete da se malo pomuči pre nego što uskoči da mu pomogne. Ako vam je ovo teško, pokušajte da brojite do 10 pre nego što uđete u pomoć. Možda ćete primetiti da vaše dete to često shvati samo do trenutka kada dođete do 8
 • Pozovite svog mališana da vam pomogne u jednostavnim kućnim poslovima, kao što je ubacivanje veša u mašinu za pranje veša, ispiranje suđa ili pomoć u pripremi večere. Neka ovo bude zabavan deo vaše redovne rutine sa vašim mališanom!
 • Ako već niste, razmislite o nabavci stolice ili kuhinjskog pomoćnih stepenica, kako biste pomogli svom detetu da igra aktivniju ulogu u vašem domaćinstvu i uradi više stvari za sebe.

(Yumama)

BONUS VIDEO

Pogledajte

01:49
SRPSKA MANEKENKA U NAJBOGATIJOJ SVETSKOJ FILMSKOJ INDUSTRIJI! Stanković o mužu, detetu, životu: SLAVE SRPSKE PRAZNIKE!
Izvor: Kurir televizija
Izvor: Kurir televizija

MOŽDA ĆE VAS ZANIMATI

Komentari 0

Komentar je uspešno poslat.

Slanje komentara nije uspelo.

Nevalidna CAPTCHA

Najnovije

Vesti

Porodica