Kako da naučiti dete da čisti za sobom koristeći Montesori metodu?

Održavanje urednog doma nije važno samo za mame opsednute čišćenjem. To direktno utiče na razvoj deteta: u čistom prostoru, dete će moći bolje da se koncentriše i samim tim bolje uči. Uređeno okruženje omogućava detetu da živi uredno – to je Montesori princip.

Odrasli su čuvari atmosfere u kući u kojoj žive sa detetom. Često se dolaskom bebe sobe pretvaraju u igralište sa autićima, zvečkama, lutkama i mnogim drugim sitnicama koje upadaju u našu dnevnu i spavaću sobu. Ali prema Montesori metodi, sva mesta u kući treba da imaju svoju namenu, a ono što ne bi trebalo da bude u njima, važno je ukloniti odatle. Ovo važi i za prostor organizovan za bebu. Ako deci ponudimo pogodno mesto za napredovanje, moramo ih naučiti i kako da ga čiste.

Dajte primer

Ako su mama i tata uredni, onda će i deca biti ista. Stoga je važno davati primer od najranijeg detinjstva. Mislite li da dete mlađe od godinu dana neće razumeti šta radite? Niste u pravu! Deca su kao sunđeri, i ako im pokažete da na kraju igre ono što je korišćeno mora da se odloži, mogu da se naviknu da misle da je ovo završna faza aktivnosti, pa će im to preći u naviku.

Pitajte za pomoć

Dok u početku zadatak dovođenja stvari u red neizbežno pada na roditelje, oko druge godine možete početi da tražite od deteta da sarađuje: postavljanje stvari na svoje mesto ne treba posmatrati kao frustrirajući trenutak, jer je to neophodno da bi postojao red. Mirno i strpljivo zamolite dete da vam pomogne da pospremite igračke i zapamtite da okolina ne bi trebalo da bude zatrpana, inače će biti teško ubediti dete u važnost praksi čišćenja.

Naučite da se koncentrišete

Danas se naša deca teško koncentrišu jer su istovremeno izložena mnogim stimulansima. Ali koncentracija je takođe veština koja se uči. Kako? Kroz ponovljene radnje. Premeštanje predmeta (možete probati orahe ili testeninu) iz jedne posude u drugu i ponavljanje aktivnosti kada se završi je prvi korak da se naviknete na koncentraciju. Pored toga, postavljanje igre koju želite da igrate zajedno je način da svom detetu objasnite ceo proces, od pripreme (kao što je odabir materijala koji će se koristiti) do čišćenja. Ovaj poslednji korak će biti fundamentalan i potpuno prirodan.

Organizujte skladištenje

Da li su igračke vašeg deteta razbacane po celoj kući? Teško je ubediti dete u važnost reda ako se ne naviknete na to: sređena organizacija spavaće sobe ili prostora koji mu je dodeljen u kući primorava ga traži red u svom prostoru. Kontejneri različitih veličina, postavljeni na police po visini i organizovani u skladu sa karakteristikama igara (stavljamo jedan dizajn, druge boje, drugi automobil ili lutku, itd.), stvaraju mentalni red deteta. Primer u ovom slučaju će takođe biti važan: pokažite detetu kako da rukuje kontejnerima i ono će prirodno ponoviti radnju. Glavna stvar u Montesori metodi nije objašnjenje rečima, već radnja, primer, od strane roditelja, jer se veštine koje su na ovaj način brže i jače taložile u umu deteta.

(Yumama)

BONUS VIDEO:

Kako da sredite terasu za proleće 2 TikTok/gozdee81