Nema roditelja koji se naspavao nakom dolaska bebe. Faza nespavanja je normalna, ali na duže staze je jako iscrpljujuća i može da izazove ozbiljne zdravstvene probleme, ako se ne kontroliše.Iako je činjenica da ne možete izbeći bebino hranjenje noću, nervozu i plač, pogledajte šta možete da uradite da dobijete makar malo odmora kako biste mogli da funkcionišete.

Istraživanja pokazuju da novi roditelji gube značajan san svake noći, a poremećaji mogu da potraju dok dete ne napuni šest godina. Dobra vest je da postoje strategije koje možete da koristite da biste dobili san koji vam je potreban.

Razumevanje važnosti sna

Snovi pružaju mnogo više od hrane kako biste mogli da pregurate svaki dan. Zapravo oni igraju iznenađujuće važnu ulogu u našoj sposobnosti da jasno razmišljamo. Tokom REM faze spavanja, mozak sortira sećanja i obrađuje dnevne događaje, nedostatkom ove faze spavanja može da se poremeti pamćenje. Često ćete sebe uhvatiti kako se preispitujete da li ste nešto uradili ili ne.

Za roditelje ovo čini niz svakodnevnih aktivnosti problematičnim - od plaćanja računa do gubitka strpljenja da se nosite sa bebinom nervozom. Druge negativne posledice nedostatka sna uključuje:

  • Povećan rizik od nezgode - neodstatak sna otežava vreme reakcije, što može da učini aktivnost poput vožnje i vežbanja nebezbednim.
  • Promene raspoloženja - kada ste izuzetno umorni, možete da se osećate razdražljivo, da budete jako osetljivi i temperamentni. Ovo ukoliko se ne primeti na vreme može da eskalira u problem sa aksioznošću i depresijom.
  • Smanjena funkcija imuno sistema - kada spavate, imuni sistem vašeg tela naporno radi na stvaranju antitela za borbu protiv infekcija. Bez dovoljno sna, odbrambene snage vašeg tela su oslabljene, što znači da možete da imate veći rizik od zaraza.
  • Dobijanje na težini - nedostatak sna može dovesti do poremećaja ravnoteže hormona leptina i grelina koji bitno utiču na povećanje težine.
  • Problem sa memorijom - tokom sna vaš mozak formira vezu koja vam pomaže da obradite i zapamtite informacije. Nedostatak sna može poremetiti ove procese, što dovodi do problema sa kratkoročnim i dugoročnim pamćenjem.
Mama, beba, spavanje
Shutterstock Mama spava sa bebom

Kako da se nostite sa nedostatkom sna kod beba:

  • Nadoknadite izgubljen san - kada osoba koja je dugo bila lišena sna konačno malo zatvori oči, mozak će uspostaviti i duboku i REM fazu sna, što znači da svaki trenutak spavanja da li on trajao nekoliko sati ili par minuta mnogo više znači nego nespavanje. 
  • Pomoć i hvatanje bebinog ritma - u početku imaćete dovoljno snage da izgurate bez sna, ali kada potrošite sve rezerve morate da nađete rešenje za spavanje. Pomoć nekog bliskog da pričuva bebu ili jednostavno spavajte kada beba spava. Čak i ako ne možete da zaspite, odmarajte oči i ležite nemojte sebe forsirati radom po kući, tako ćete samo još više da iscrpite organizam.
  • Hranjenje tokom noći - takođe pokušajte ukoliko beba pije formulu da napravite neki raspored sa partnerom. Ako dojite bebu, nađite neki položaj koji će i vama i bebi da prija kako bi ste mogli da nastavite sa odmorom dok beba sisa. Ako je beba jako mala onda treba da vodite računa da je ne povredite ako ponovo utonete u sna dok sisa.
  • Nemojte regaovati na svaki trzaj - bebe prolaze kroz razne faze sna i često nemirno spavaju, ukoliko cvile ili stenju celu noć, to ne znači da treba da skočite iz kreveta. Naučite bebu da se sama smiri ili sama ponovo utone u san, a to znači da je nećete odmah dizati ukoliko začujete prvi plač. Što pre beba to savlada to će vama da bude lakše.
  • Održavajte zdrav način života - pošto ne možete spavati osam sati u celini, probajte svoj nedostatak energije da nadoknadite zdravom ishranom i pijte dosta vode.

Nema čarobnog rešenja, ali nemojte nikako da dozvolite da vas umor i nespavanje slome. Morate da brinete o sebi da bi bili dobro za vašu bebu.

(Yumama)