Slepo crevo je mali organ u obliku cevi vezan za debelo crevo. Nalazi se u donjoj desnoj strani stomaka. Ako se slepo crevo inficira, potrebno mu je hitno lečenje. Ako se upala slepog creva ne leči, ono može da pukne, uzrokujući po život opasno stanje.

Šta se dešava ako se ne leči?

Upala slepog creva je veoma ozbiljno. Ako se ne leči, slepo crevo deteta može da pukne (dolazi do rupture). Puknuto slepo crevo širi bakterije po stomaku. Ove bakterije mogu izazvati ozbiljnu infekciju koja se zove peritonitis. Puknuto slepo crevo takođe može da omogući bakterijama da inficiraju krvotok - što je stanje opasno po život zvano sepsa.

Koliko je česta upala slepog creva kod dece?

Najčešći je kod dece između 10 i 19 godina. Apendicitis je najčešći uzrok hitne abdominalne hirurgije u detinjstvu.

Simptomi i uzroci

Uzrok apendicitisa ili upale slepog creva kod dece nije uvek poznat. Najčešće je uzrokovan opstrukcijom (blokadom) na otvoru slepog creva. Takođe može biti uzrokovano:

 • Abdominalnom infekcijom
 • Infekcijom sistema za varenje
 • Zapaljenskom bolesti creva
 • Zaostalom stolicom, parazitima ili izraslinama unutar slepog creva

Koji su simptomi kod dece?

Bol u stomaku u donjem desnom delu stomaka deteta je ključni znak upale slepog creva. Bol često počinje oko pupka, a kasnije se pomera na donju desnu stranu. Ostali simptomi mogu biti:

 • Mučnina i povraćanje
 • Gubitak apetita
 • Visoka temperatura

Dijagnoza i testovi

Lekar će odmah da pregleda dete. Pitaće vas o simptomima i istoriji bolesti deteta. Uradićete testove krvi i urina da bi se proverila infekcija. Pored toga, uradiće se i snimak stomaka, koje može da se uradi na sledeće načine:

 • Rendgen abdomena.
 • Ultrazvuk abdomena
 • Kompjuterska tomografija (skener)- pokazuje poprečne preseke tela vašeg deteta. Koristi kombinaciju rendgenskih zraka i kompjuterske tehnologije.

Lečenje

Ponekad se apendicitis kod dece leči samo antibioticima. Ali najčešće se upala slepog creva leči uklanjanjem slepog creva. Operacija se naziva apendektomija i izvodi se na jedan od dva načina:

Laparoskopski: Hirurg pravi nekoliko malih rezova u donjem desnom delu stomaka. Vaš hirurg će zatim da postavi video kameru kroz jedan od rezova. Zatim će da koristi male alate da ukloni slepo crevo kroz te rezove. Ova vrsta apendektomije ima kraće vreme oporavka i nižu stopu infekcije.

Laparotomija (otvorena operacija): Hirurg pravi jedan veći rez u donjem desnom delu stomaka. Ova vrsta apendektomije se često koristi u komplikovanijim slučajevima upala slepog creva. Ima duže vreme oporavka. Pre operacije, vaše dete će dobiti antibiotike. Pedijatrijski anesteziolog daće vašem detetu anesteziju i operacija će trajati oko sat vremena.

 Šta se dešava nakon operacije?

Koliko dugo vaše dete ostaje u bolnici zavisi uglavnom od toga koliko je teška upala slepog creva. Za rani slučaj upale slepog creva (akutni apendicitis) većina pacijenata ostaje preko noći i odlazi kući dan nakon operacije. Neki mogu otići kući istog dana.

Za uznapredovali slučaj upala slepog creva (perforirani apendicitis), gde je slepo crevo puklo, moraće da budu u bolnici oko pet dana da bi primili više intravenskih antibiotika. Ovo će pomoći u lečenju teže infekcije i sprečiti njen povratak. Vaše dete može da napusti bolnicu kada može da jede uobičajenu ishranu, nema temperaturu ili drenažu iz reza i ima normalnu funkciju creva.

Koje komplikacije mogu nastati nakon operacije?

Komplikacije se ponekad javljaju nakon uklanjanja slepog creva. Ove komplikacije su češće kod naprednijih slučajeva rupture slepog creva, pucanja i to su:

 • Infekcije: Infekcije se leči antibioticima. Ponekad će možda morati da se otvori rana da bi se očistila.
 • Apscesi (džepovi gnoja): Apscesi se leče antibioticima. Veći apscesi moraju da se dreniraju.
 • Opstrukcije tankog creva: Može doći do delimične ili potpune blokade tankog creva, što zahteva novu operaciju.

Koliko brzo nakon lečenja će se moje dete osećati bolje?

Većina dece se brzo oporavlja nakon operacije. Nisu potrebne nikakve promene u ishrani ili načinu života. Deca koja su imala laparoskopsku operaciju trebalo bi da ograniče fizičku aktivnost u prvih tri do pet dana oporavka. Deca koja su imala otvorenu operaciju (laparotomiju) treba da miruju 10 do 14 dana pre bavljenja fizičkom aktivnošću.

Kada treba da odvedem dete na kontrolu?

Naknadna ambulantna poseta biće zakazana 2 do 4 nedelje nakon operacije vašeg deteta. Lekar će pregledati ranu i proceniti oporavak. U međuvremenu, manji otok oko mesta reza je normalan. Međutim, pozovite lekara vašeg deteta ako javi nešto od sledećeg:

 • Groznica
 • Povećanje bola.
 • Povraćanje
 • Prekomerno oticanje, crvenilo ili drenaža, curenje iz reza.

(Yumama/J.D.)

BONUS VIDEO

Mama pokazala kako se dete igra u blatu TikTok/ cleidianeolivei19