Roditelji često mogu da pogreše u proceni da li dete boli stomak zbog stomačnog virusa ili je upitanju mnogo ozbiljnije stanje kao što je upala slepog creva koja zahteva hitnu medicinsku intervenciju.Iako i jedno i drugo može da bude propraćeno skoro istim simptomima, postoji način kako da razlikujete ove dve bolesti kako bi znali da li je dete potrebno odmah odvesti kod lekara.

Kada je u pitanju stomačni virus njegovi glavni simptomi su povraćanje i dijareja sa blažim bolom u stomaku i u najvećem broju slučajeva prolazi za par dana, bez ikakvih komplikacija. Međutim, ukoliko se dete žali na mnogo intezivniji bol, skoro do neizdržljivosti koji je kocentrisan u području oko pupka i jako je bolan na dodir, onda je to više nego jasan znak da je u pitanju upala slepog creva.

Dete koje ima upalu slepog creva:

  • oseća bol oko pupka koji se spušta na dole više ka desnoj strani
  • ima groznicu
  • odbija da jede
  • bol postaje toliko jaka da dete odbija da hoda i pomera na bilo koji način.
Stomačni virus, bol, stomak, dete
Shutterstock Dete sa bolom u stomaku

Pošto je teško jasno ustanoviti simptome, jer neka deca takođe tokom upale slepog creva mogu da imaju dijareju, povišenu temperaturu i povraćanje, najbolji pokazatelj vam je jačina bola koji umesto da prolazi on postaje sve jači. Ukoliko nakon što povrati, dete oseti olakšanje ipak je u pitanju stomačni problem. Ali ako i nakon povraćanja detetu ne bude bolje,ako za nekoliko sati, do dan-dva, klone – prvo je razdražljivo, pa malaksalo, neće da jede i pije, a stomak postaje sve tvrđi onda ne treba više čekati već dete odmah treba odvesti kod lekara.

Kako se dijagnostikuje i leči upala slepog creva

Lekar obavlja sve potrebne analize krvi, a u nekim slučajevima i pregled mokraće, jer simptomi od strane bubrega i mokraćnih kanala mogu zavarati da je reč o upali slepog creva. Takođe, pregledom trbuha, lekar utvrđuje da li je reč o ovom stanju, i ukoliko jeste, lečenje je hirurško, odnosno u pitanju je uklanjanje slepog creva.

Iako operacija može zvučati ozbiljno roditelju, a pogotovo uplašenom detetu, ova intervencija nije rizična, prilično je jednostavna i dete nakon najviše par dana može biti spremno za odlazak kući. A istovremeno je ova operacija neophodna, kako bi se sprečilo pucanje slepog creva, što može imati fatalan ishod. Pored ovih metoda pregleda, ponekad se primenjuje i ultrazvučni pregled stomaka, kada simptomi ne daju jasnu sliku upale slepog creva.

(Yumama)