Neki simptomi mogu da budu uobičajeni i nisu preterani razlog za brigu. Međutim, postoje određeni znaci koji mogu da ukažu na veći zdravstveni problem koji treba da se prati, a neretko i leči. Zato obratite pažnju na ova stanja koja su česta pojava kod dece, ali evo u kom slučaju treba reagovati:

Nedostatak reakcije na glasne zvukove

Novorođenče i bebe vam ne mogu reći ako ne čuju dobro. Takođe ne reaguju na svaki zvuk onako kako biste od njih očekivali. Ako primetite da vašem detetu ne smetaju glasni zvukovi ili da možda uopšte ne reaguju na njih, idite kod pedijatra kako biste proverili da li imaju problem sa sluhom 

Problemi sa fokusiranjem

Mala deca vam ne mogu reći je li im vid mutan ili ne mogu da fokusiraju pogled. Međutim, postoje suptilni načini na koje to možete prepoznati. Ako vam izgleda da se vaša beba nikad ne usredoči pogled ili joj je teško da pronađe bliske predmete poput vašeg lica ili ruke, obavestite svog pedijatra. Isto tako, obratite pažnju na znakove kod dece školskog uzrasta poput naprezanja vida, poteškoća sa čitanjem ili sedenja preblizu ekrana. Ako vaše dete nije dobro u razredu, svakako ga pitajte može li da vidi ploču. Mnoga deca su označena kao loši učenici ili im je čak dijagnostikovan ADHD, a zapravo samo loše vide. Konstantno trljanje očiju još je jedan znak mogućih problema sa vidom.

Temperatura, visoka temperatura, prehlada
Shutterstock Dete sa visokom temperaturom u letnjim danima

Visoka temperatura i jaka glavobolja

Deca često imaju temperaturu zbog bolesti poput gripa i manjih virusnih infekcija. Kada je visoka temperatura popraćena toliko jakom glavoboljom da vaše dete teško drži oči otvorene, to je znak većeg problema. Odmah posetite svog pedijatra kako biste isključili ozbiljnije stanje, poput meningitisa. Ako se ne leči, meningitis može da uzrokuje značajne komplikacije, a u teškim slučajevima čak i smrt.

Bolovi u stomaku

U nekim slučajevima bolovi u stomaku mogu da budu znak ozbiljnog problema ako je popraćen sledećim tegobama:

  • bolovi u donjem desnom delu stomaka (upala slebog creva)
  • povraćanje
  • dijareja
  • osetljivost želuca na dodir

Ekstremni umor

Ekstremni umor kod deteta jedan je od simptoma koji se nikad ne smeju zanemarivati. Ako vaše dete pokazuje simptome umora ili se čini da nema uobičajenu energiju kao pre duže vreme, razgovarajte sa njegovim pedijatrom. Nemojte ignorisati ovaj simptom jer takođe može ukazivati na anemiju, malapsorpcijski sindrom ili depresiju kod deteta.

sprej za nos-dete.jpg
Shutterstock Zapušen nos kod dece

Problemi sa disanjem

Jedno od najnovijih istraživanja pokazuje da sve više dece ima astmu. Jasni znakovi uključuju poteškoće sa disanjem tokom igranja ili vežbanja, zviždeći zvuk pri izdisaju, otežano disanje u stanju mirovanja ili poteškoće sa oporavkom od respiratorne infekcije. Ukoliko prepoznate ove znake, obavezno dete odvedite do pedijatra.

Nagli gubitak težine

Neobjašnjiv gubitak težine može biti zabrinjavajući simptom. Mala odstupanja od težine su normalna, ali nagli gubitak težine mogao bi da ukaže na neki ozbiljniji zdravstveni problem. Bolovi u grlu, bolovi u želucu, dijareja, glavobolja, groznica i anemija - sve su to samo neki od razloga zbog kojih dete može jesti manje nego inače i tako naglo da počne da gubi kilažu.

Voda, dete
Shutterstock Dete pije vodu

Pojačana žeđ

Sati provedeni u trčanju i igranju zahtevaju odgovarajuću hidraciju. Ekstremna žeđ je nešto sasvim drugo, upozoravaju pedijatri. Ako primetite da vaše dete ima veliku potrebu za vodom ili da nikako ne može da utoli žeđ, to bi mogao biti znak stanja poput dijabetesa.

(Yumama)