Još
Ostalo

Ukucajte željeni termin u pretragu i pritisnite ENTER

Želja za nejestivim materijama u trudnoći

Ukoliko u trudnoći imate želju da jedete zemlju, sapun i slično javite se doktoru, jer bi to moglo značiti da patite od takozvane pike.

  Izvor: Foto: Shutterstock

Poremećaj pod nazivom pika označava konstantnu žudnju i opsesivnu potrebu za konzumiranjem nejestivih materija. Odgonetanje fenomenapike datira iz najstarijih vremena. Njen naziv potiče od latinskog naziva za svraku, pticu poznatu po neobičnim nutritivnim navikama - ona, naime, jede sve što stigne.

Najčešće opisivani tipovi pike su: zemlja ili glina (geofagija), led (pagofagija), štirak (amilofagija). Pika, takođe, obuhvata kredu, šljunak, ugalj, kukuruzno brašno, pastu za zube, sapun, pesak, mlevenu kafu, sodu bikarbonu, pepeo od cigarete, gumene rukavice, igle, konac, mine od olovke, kosu, lepak...

Pika se najčešće viđa kod dece, javlja se kod oko 10-15 odsto mališana. Takođe se viđa kod jednog broja trudnica. Zapaženo je da se češće javlja kod budućih majki koje su imale slične afinitete u detinjstvu ili pre trudnoće, ili su iz porodica gde se javljala pika. Pika se češće javlja kod trudnica mlađih od dvadeset godina, obično u prvom i drugom trimestru. Uglavnom prestaje posle porođaja, a retko može da se nastavi i kasnije.

Šta uzrokuje piku kod trudnica?

Ne zna se tačan razlog njene pojave, do danas nije identifikovan uzrok. Neke studije ovu bizarnu žudnju povezuju sa deficitom gvožđa, iako nijedna od materija za kojima se žudi - ne sadrži dovoljnu količinu tog elementa. Najčešće nutritivno objašnjenje jeste da su moždani enzimi koji regulišu apetit, u zavisnosti od deficita gvožđa i cinka. Materije koje su uzete jer se žudi za njima, nisu nadoknadile manjak minerala u telu. Međutim, trudnice su prestale da osećaju žudnju posle regulacije anemije (malokrvnosti).  

Jedna psihološka teorija objašnjava da su trudnice koje su jele glinu ili zemlju - na taj način smanjivale mučninu, kontrolisale dijareju (proliv) i lakše podnosile mirise tokom trudnoće. Ovo nije praktično prihvaćeno, a može da bude škodljivo po plod.

Da li je pika štetna za bebu?

Konzumiranje nejestivih supstanci je potencijalno opasno za buduću majku i bebu. One mogu da se pomešaju sa hranljivim i izazovu njihov nedostatak. Nejestive materije mogu da sadrže toksine i parazite. Beba ne dobija odgovarajuću ishranu, što može da izazove rizik i brojne komplikacije (prevremeni porođaj, malu porođajnu masu bebe na rođenju, pobačaj).

Šta da radite ukoliko imate pika žudnju?

Pre svega, nemojte da paničite. To se događa i drugim trudnicama i nije nenormalno. Obavestite doktora, koji će vas upoznati sa mogućim rizicima. Uradite krvnu sliku, uzmite dodatke ishrani, a u dogovoru sa doktorom možete da uzmete i određene medikamente. Poželjno je da češće žvaćete gumu bez šećera.

Kako se pika dijagnostikuje?

Ako trudnica uzima ove materije u malim količinama, a ima izbalansiranu ishranu, ne mora da ima nutritivnih deficita. Inače,  simptomi su: smanjen apetit, bol u trbuhu, konstipacija (zatvor), dijareja, ponovljene ili parazitarne infekcije, povrede zuba, crevna opstrukcija, intoksikacija olovom, živom i drugim teškim metalima.

Dodavanje preparata gvožđa može da otkloni piku kod malokrvnih pacijentkinja.

Kako prevenirati pika žudnju?

- jedite zdravo, uz obilje integralnih žitarica, svežeg povrća i voća, uključujući i koštunjavo

- unesite dosta proteina i ugljenih hidrata

- uzmite dovoljnu količinu gvožđa i folne kiseline

- redukujte šećer

- eliminišite brzu hranu, gazirana pića i hranu niskog nutritivnog kvaliteta

Srećom, pika je privremeno stanje, koje se poboljšava kako trudnoća odmiče, a u trećem trimestru skoro potpuno prestaje. No, za svaki slučaj, važno je da vam ishrana bude balansirana, da imate redovne obroke i da ne zamenite doručak kiselim krastavcima.


Prim. dr Jasminka Komnenović, pedijatar-nutricionista

MOŽDA ĆE VAS ZANIMATI

Komentari 0

Komentar je uspešno poslat.

Slanje komentara nije uspelo.

Nevalidna CAPTCHA

Najnovije

Vesti

Porodica