Posebno je važno konsultovati se sa stomatologom oko oralne higijene - kako se pravilno koriste četkice, kada početi sa pastom i koja hrana je rizična za zdravlje zubića.

Mlečni zubi se razvijaju dok su bebe još u materici. Novorođenčad ima kompletan set od 20 mlečnih zuba skrivenih u desnima. Kod većine beba, zubi počinju da se pojavljuju između 6 i 10 meseci. Ali kod neke dece zubi se pojavljuju već od 3. meseca. Kod nekih mališana, oni ne stignu pre 12 meseci. Veoma mali broj dece se rađa sa 1-2 zuba. Većina dece ima pun set mlečnih zuba do 3 godine, kako prenosi Raising children.

Mnogi ljudi misle da kada bebi 'izbijaju zubi' takođe moraju da:

 • mnogo plaču ili deluju dodatno nervozno
 • ne hrani se dobro kao obično
 • sisaju predmete kao što su igračke, lutke i portikle
 • češće imaju prljave pelene

Ovi znaci mogu biti uzrokovani izbijanjem zuba - ili mogu biti samo normalan deo razvoja ili rezultat manjih infekcija i bolesti. Ako vaša beba nije dobro, uvek je najbolje da je odvedete svom lekaru opšte prakse, posebno ako beba ima temperaturu ili dijareju ili ste zabrinuti zbog drugih simptoma.

Stomatološka nega mlečnih zuba i desni

Stomatološka briga o mlečnim zubima može početi pre nego što se pojavi prvi zub vaše bebe. Kada vaša beba napuni oko 3 meseca, možete nežno obrisati bebino desni koristeći vlažnu, čistu gazu dva puta dnevno. Ovo pomaže vašoj bebi da se pripremi za pranje zuba kada se pojavi prvi zub.

Čim se pojavi prvi zub, očistite zube mekom četkicom za zube za bebe namenjenoj deci mlađoj od 2 godine. Ako se vašoj bebi ne sviđa četkica za zube u ustima, možete nastaviti da koristite čistu, vlažnu gazu da obrišete prednji i zadnji deo svakog zuba. Koristite samo vodu na četkici za zube dok vaša beba ne napuni 18 meseci, osim ako vam stomatolog ne kaže da uradite nešto drugo. Rano čišćenje i nega dečijih zuba uspostavlja dobre navike za negu zuba za ceo život.

Najbolji način za čišćenje mlečnih zuba

 1. Postavite bebu tako da vidite njena usta i da se oseća sigurno. Možda će vam pomoći da sedite na krevetu ili podu dok beba leži tako da vam je glava u krilu.
 2. Stavite bradu vaše bebe u ruke, a njihova glava naslonjena na vaše telo.
 3. Podignite usne vaše bebe da biste očistili zube mekim, kružnim pokretima.
 4. Uverite se da provodite vreme na prednjoj i zadnjoj strani svakog zuba, kao i na liniji desni.
 5. Možete pomoći svojoj bebi da se oseća ugodnije sa čišćenjem zuba tako što ćete joj dati četkicu za zube za bebe da se igra sa njom i stavite je u usta dok je u kadi. Samo vodite računa da nadgledate svoju bebu dok se igra sa svojom četkicom za zube. A četkanje možete učiniti zabavnijim tako što ćete pevati pesme ili pustiti bebu da se igra sa igračkom.

Održavanje četkice za zube čistom

 • Nakon što očistite bebine zube i desni, isperite četkicu za zube vodom iz slavine.
 • Čuvajte četkicu za zube uspravno u otvorenom kontejneru da se osuši na vazduhu.
 • Trebalo bi da menjate četkice za zube svaka 3-4 meseca, ili kada se čekinje istroše.

Sprečavanje ranog karijesa

Samo čišćenje zuba nije garancija protiv karijesa. Ishrana i način na koji hranite bebu su takođe važni.

Dajte bebama samo majčino mleko ili formulu dok ne uvedete čvrstu hranu oko 6 meseci. Bebe koje su dojene i hranjene adaptiranim mlekom starije od 6 meseci takođe mogu imati male količine vode. Izbegavajte da bebi dajete slatke napitke. Kada uvedete čvrstu hranu, takođe izbegavajte da bebi dajete hranu bogatu šećerom.

Ne stavljajte bebu u krevet sa flašicom. Kada vaša beba spava, ima manje pljuvačke u ustima da zaštiti zube. Ako vaša beba zaspi sa flašicom, mleko bi moglo polako kapati u bebina usta i natopiti zube. Ovo dovodi vašu bebu u opasnost od karijesa. Takođe imajte na umu da uspavljivanje bebe sa flašicom predstavlja rizik od gušenja.

Ako vaša beba voli cuclu, nemojte je uranjati u hranu, šećer ili tečnosti poput meda.

Yumama/J.D.

BONUS VIDEO

Novogodišnja dekoracija od kartona TikTok/ noracontetout