Deca u periodu izbijanja zuba imaju nelagodu koja je, čini nam se, jača noću nego preko dana. Bol koji oni osećaju kada zubi probijaju nije mala i može da im naruši san, ali važno je da znate kako u tim trenucima možete da im pomognete.

Ukoliko mislite da detetu izbijaju zubi, važno je da znate i da otkrijete simptome koji ukazuju na to, kako ne biste nicanje zuba pomešali sa drugim zdravstvenim problemima.

Ovo su glavni simptomi izbijanja zubića:

  • Crvene i osetljive desni
  • Rumeni obrazi
  • Balavljenje
  • Često žvaću i grickaju sve što im padne pod ruku
  • Opšta razdražljivost
  • Nelagoda pri dojenju

Simptomi izbijanja zuba se često pogoršavaju pri nicanju kutnjaka jer su oni mnogo veći od prvih zuba vašeg mališana, tako da može da izaziva veću nelagodu i jaču bol.

Kako mogu da pomognem detetu kom izbijaju zubi da bolje spava?

Iako to nije uvek lako, pridržavajte se svojih redovnih rutina za odlazak na spavanje. Ako promenite pravila, čak i na kratko, vaše dete će možda imati problem da se vrati 'na pravi put' kada se završi rast zuba.

Kada se dete probudi noću, dajte mu nekoliko minuta da vidite da li će ponovo da legne. U suprotnom, pružite mu maženje i umirujuće reči, ali ga ohrabrite da ostane u krevetu i da pokuša ponovo da zaspi.

Spavanje, dete, roditelji, plač
Shutterstock Plač zbog rasta zuba

Ako mu bol zbog nicanja zuba previše smeta, postoji nekoliko stvari koje možda mogu da mu pomognu:

Imajte na umu da se gelovi za zube ne preporučuju jer neki mogu da sadrže sastojke koji nisu prikladni za bebe i malu decu. Ako ipak želite da koristite gel, posavetujte se sa pedijatrom koji treba da odaberete.

Ako ništa drugo ne pomogne, možete mu dati dozu paracetamola za bebe. Nikada ne dajite neke druge lekove bez konsultacije sa lekarom.

Ako primetite da dete ima dijareju, temperaturu od 38 stepeni ili više, ili bilo koje druge simptome bolesti, nemojte da ih povezujete sa izbijanjem zuba nego se posavetujte sa lekarom.

(Yumama)