Još
Ostalo

Ukucajte željeni termin u pretragu i pritisnite ENTER

Kako je nikao prvi zubić?

Nicanje mlečnih zuba može da prođe neprimetno, ali i uz manje ili veće poteškoće. Pročitajte iskustva roditelja...

  Izvor: Foto: Shutterstock

Prvi, mlečni zubi, a ima ih 20, počinju da niču oko šestog meseca do prve godine života deteta. Ukoliko se pojave preuranjeno - u trećem ili četvrtom mesecu, stomatolog  bi trebalo da pogleda dete, jer može da se radi o mineralizovanoj tvorevini koja samo liči na zub. Ako prvi zubi ne niknu posle navršene prve godine (zakasnela dentinacija), opet je neophodan pregled stomatologa, kako bi utvrdio eventualne smetnje.

Dete može i da se rodi sa prvim mlečnim zubom. I u tom slučaju je potrebna pomoć zubnog lekara, da malo zaobli bebin zubić, kako bi se izbegle smetnje pri dojenju. Iako je nicanje prvih zubića fiziološki proces, mogu da ga prate određene smetnje poput lošijeg sna, curenja iz nosića, smanjenog apetita, peckanja i nelagodnosti. Ako su desni bolne, to bebu čini razdražljivom. Kao prateća teškoća, moguća je blago povišena temperatura, kao i češća stolica ređe konzistencije.

Lekari smatraju da visoka i dugotrajna temperatura, grčevi u stomaku, prolivi, i teži opšti poremećaji nisu posledica otežanog nicanja zuba, pa takvo stanje deteta zahteva detaljniji pregled pedijatra, kako bi se isključila neka druga oboljenja.

Kakva su iskustva roditelja sa nicanjem prvih bebinih zuba?

Priredila Mirjana Ajbl

MOŽDA ĆE VAS ZANIMATI

Komentari 0

Komentar je uspešno poslat.

Slanje komentara nije uspelo.

Nevalidna CAPTCHA

Najnovije

Vesti

Porodica