Tokom leta moguće su razne infekcije, a među decom na plažama širom Hrvatske pojavila se infekcija poznata kao impetigo ili "slatka šuga". Lekari kažu da roditelji ne treba da paniče iako je impetigo veoma zarazan. Naime, česta je u letnjim mesecima, ali se lako dijagnostikuje.

Impetigo izazivaju bakterije stafilokokus aureus i piogeni streptokok. Najčešće se javlja kod dece uzrasta od 2 do 10 godina. Impetigo se može pojaviti bilo gde na telu, ali se najčešće pojavljuje na licu, rukama i stopalima. Jedan oblik impetiga izaziva pojavu plikova, krastica (bulozni impetigo) koji mogu varirati po veličini i trajati od nekoliko dana do nekoliko nedelja.

Prema Medicinskom priručniku za pacijente, bolest karakterišu žućkaste rane i kraste boje meda i mali plikovi ispunjeni žutom tečnošću. Bolest je praćena svrabom i blagim bolom. Svrab često dovodi do obimnog češanja, posebno kod dece koja najčešće šire infekciju, piše Index.hr.

Zaraženo mesto treba oprati nekoliko puta vodom i sapunom nekoliko puta dnevno da bi se uklonile kraste. Antibiotske masti i kreme se nanose direktno na male površine kože. Ako su zahvaćene veće površine ili je lečenje lokalnim antibioticima neuspešno, neophodno je uzimati antibiotike oralnim putem.

(Yumama)

BONUS VIDEO:

PLAŽA NA RZAVU: Najčistija reka u Srbiji privlači turiste tokom cele godine Kurir televizija