Hladno vreme može da utiče na kožu mališana, pogotovo kod onih kojima je prirodno suva koža. Takva koža stvara nelagodu, izaziva svrab i osećaj zatezanja pa deca počinju da se češu i da prave ranice. Vrlo često to može da im ometa i san. Američka akademija za pedijatriju podelila je savete koji će vam pomoći da ublažite suvoću kože kod dece.

Generalno, deca imaju tanju, delikatniju kožu od odraslih i zbog toga lakše mogu da izgube vlagu. Hladno vreme može posebno da bude teško za decu sa atopijskim dermatitisom, oblikom ekcema. Uz nekoliko promena u dnevnoj rutini vašeg deteta, možete uticati na kožu tokom hladnih dana.

Vreme za kupanje

Promena rutina kupanja može da ima i najveći uticaj na poboljšanje suve kože koja svrbi:

  • Kratke kupke su najbolje. Bolje su od tuširanja kada je u pitanju održavanje hidratacije suve kože, ali kupke koje traju predugo imaju suprotan efekat. Najbolje bi bilo da kupanje ograničite na manje od 10 minuta.
  • Održavajte temperaturu vode mlakom. Vruća voda može da isuši kožu i da aktivira nervne završetke koji postaju osetljivi i povećavaju želju za češanjem kože.
  • Izbegavajte penušave kupke i penaste, mirišljave sapune. Ne samo da deca žele da provedu više vremena u vodi sa mehurićima, već ovi proizvodi često mogu i da skinu prirodna ulja sa kože i da je čine sklonijom isušivanju. Pored toga, mirisi i druge hemikalije u ovim proizvodima mogu da iritiraju kožu.
  • Posušite kožu peškirom. Nemojte da je trljate jer ćete na taj način da uklonite višak ulja sa površine kože i da iritirate osetljivu kožu i nervne završetke. Odmah nakon kupanja nanesite hidratantnu kremu od glave do pete.
Igračke, kupanje
Shutterstock Dete se kupa

Sapuni i hidratantna sredstva

Kada je reč o sapunima i kremama, nisu svi isti. Evo nekoliko stvari na koje treba da obratite pažnju kada birate proizvode za suvu kožu:

  • Sredstva za čišćenje bez sapuna manje isušuju kožu, pa se često preporučuju za suv tip kože. Budite sigurni da je sapun koji koristite bez mirisa, dezodoransa i hipoalergen. Izbegavajte korišćenje antibakterijskih sapuna jer mogu da iritiraju kožu.
  • Hidratantnu kremu nanesite na vlažnu kožu. Pošto zadržavaju vlagu, najbolje je da koristite hidratantne kreme odmah nakon tuširanja ili kupanja, dok je koža još vlažna. Vlaženje kože sa malo vode pre upotrebe hidratantne kreme je odličan način da hidrirate kožu kada nije vreme za kupanje. Koristite kremu najmanje dva puta dnevno, čak i kada koža nije iritirana. Svakodnevna upotreba može da smanji mogućnost razvoja osipa i svraba.
  • Obucite pamučnu odeću nakon upotrebe hidratantne kreme jer će to da pomogne u zaštiti kože, da spreči trljanja i da pomogne u zadržavanju vlage.
Sunčanje, krema, dete, leto
Shutterstock Devojčica maže kremu

Veš, posteljina i ovlaživači

Nakon kupanja, hidriranja i oblačenja, evo još nekoliko malih promena koje mogu da naprave veliku tazliku:

  • Proizvodi za pranje veša. Razmislite o korišćenju deterdženata za pranje veša bez mirisa, boja i parfema. Potražite proizvode za osetljivu kožu jer je manja verovatnoća da sadržati iritanse koji izazivaju svrab. Izbegavajte upotrebu omekšivača jer oni mogu da sadrže hemikalije, mirise i ulja koja mogu da iritiraju osetljivu kožu.
  • Tkanine pogodne za kožu. Najbolje bi bilo da birate pamučne ili bambusove posteljine i jastučnice jer su meke, dobro 'dišu' i manje iritiraju kožu. Takođe, kad god možete birajte pamučnu odeću jer ona može da spreči nakupljanje znoja na koži, što izaziva iritacije. Sintetičke tkanine mogu da budu grublje i imaju tendenciju da zadržavaju toplotu, što može da izazove znojenje i iritaciju. Operite svu novu odeću pre nošenja da biste uklonili sve hemikalije ili boje za završnu obradu.
  • Ovlaživači vazduha. Zbog grejanja koje se koristi zimi, vazduh u prostorijama je suv i ima nisku vlažnost, što stvara suvu kožu. Ovlaživač vazduha u vašoj kući može da vam pomogne da dobijete veću vlagu i na taj način utičete i na suvoću kože.

(Yumama)