Još
Ostalo

Ukucajte željeni termin u pretragu i pritisnite ENTER

Pojačan apetit kod dece

Mnogi mališani imaju ogroman apetit, naročito u fazama intenzivnog rasta. Ipak, nekoliko znakova odvaja decu koja preterano jedu od one koja imaju zdrav apetit.

  Izvor: Foto: Shutterstock

Razumljivo je da roditelji žele najbolje za svoju decu, pa kada mališani počnu nekontrolisano da jedu, briga za njihovo zdravlje je opravdana.
Zašto se deca prejedaju? Kao i njihovi roditelji, ona jedu premalo povrća i voća, suviše procesirane hrane koja je opterećena šećerom, mastima i solju. Takođe su naučena da više vole pomfrit, gazirane sokove, picu, slatkiše. To može da preraste u poremećaj ishrane.

Kakvi roditelji, takvo dete

Veliki broj studija je pokazao da roditelji koji nisu mogli da kontrolišu svoj apetit i da prekinu obrok kada više nisu bili gladni, imaju decu koja, takođe, ne mogu da kontrolišu količinu koju pojedu. To pokazuje da deca formiraju svoje ponašanje prema roditeljima, ili da postoji genetska osnova sličnosti u porodicama.

Savet+Ako želite najbolje za svoje dete, obezbedite uravnoteženu, umerenu i raznovrsnu ishranu, kao i fizičku aktivnost. Podržite njegov osećaj individualnosti i pozitivne emocije koje će mu omogućiti da se istakne.

Takođe, majke koje su na dijeti, imaju ćerke koje teže da kontrolišu unos hrane. Kod dečaka je suprotno. Izgleda da pol deteta utiče na majčin stav prema njegovoj ishrani. Već u uzrastu od tri, četiri godine, majke postavljaju granice šta devojčice jedu, a kod dečaka tek kasnije, kada primete neki poremećaj ishrane. Uostalom, postoje razlike između dečaka i devojčica - čini se da dečaci bolje kontrolišu unos hrane od devojčica, pa je moguće da je u pitanju biološki princip.

Prejedanje

Mali postotak preterane telesne težine dolazi od endokrinih faktora, ali ogroman udeo čini prejedanje. Objašnjenje je jednostavno, mališani  unose više kalorija nego što sagorevaju, tj. više energije nego što troše. Nemaju sva deca isti metabolizam. Neka imaju višu stopu metabolizma i brže sagorevaju kalorije, ali čak i kada je metabolizam brži, ako unose previše - ugojiće se. Deca koja imaju problem sa telesnom težinom - imaju problem sa ishranom. Manjak fizičke aktivnosti doprinosi povećanju telesne težine, ali prejedanje je daleko najvažniji faktor.

Kriterijumi za prejedanje
1. Potreba za hranom iako dete nije gladno (posle kompletnog obroka).
2. Smanjena kontrola prejedanja (kad počne, ne može da se zaustavi).
3. Traženje hrane kao reakcija na negativne emocije: patnju, depresiju, ljutnju, ili zamor.
4. Uzimanje hrane kao nagrade.

Načini da se prevenira prejedanje

- Dobre navike počinju sa odraslima kod kuće. Deca oponašaju roditelje i njihove nutritivne navike.

Pomozite detetu da jede samo kada je gladno, a ne zato što mu hrana predstavlja zadovoljstvo

Ako je samo masna ili slatka hrana na raspolaganju, ili niskog nutritivnog nivoa, dete će nju da jede.  Roditelji bi trebalo da budu model za zdravo hranjenje i aktivni životni stil.
- Naučite dete da odbije grickalice i višak hrane. Disciplina u jelu je slična svakoj drugoj disciplini. Nju osmišljavaju roditelji.
- Ne smete da mnogo smanjujete kalorije. Važan je zdrav izbor. Roditelji treba da naprave razliku između lažne i stvarne gladi. Postavite granice. Ako je dete gladno, ponudite bananu ili suvo grožđe. Možda neće da ih jede, međutim, recite da to jedino imate do sledećeg obroka. Ukoliko je gladno, ješće.
- Ponudite veličinu porcije prilagođenu detetu, koristite manje tanjire.
- Sve što se jede i užina kod kuće neka se jede za stolom.

MOŽDA ĆE VAS ZANIMATI

Inicijalizacija u toku...

Komentari 0

Komentar je uspešno poslat.

Slanje komentara nije uspelo.

Nevalidna CAPTCHA

Najnovije

Vesti

Porodica