SaMAMAma nudi besplatnu, sigurnu i poverljivu psihološku podršku trudnicama, porodiljama, i mamama. Osnivač Milenka Matić za Yumamu nam objašnjava: “Najopštije rečeno mogu nam se javiti žene koje se prilagođavaju na roditeljstvo, žele razgovor o trudnoći, porođaju i povezanim temama imaju brige, ili strahove vezane za trudnoću i materinstvo, žene koje su doživele gubitak ili druge teškoće tokom trudnoće i porođaja, imaju problema sa reproduktivnim zdravljem, žele da se osećaju spremnije i zadovoljnije u ulozi roditelja, ali žele da razgovaraju o bilo kojoj temi koja im je u tom trenutku značajna.

Besplatna psihološka pomoć ženama
Privatna arhiva Milenka Matić Osnivač SaMAMAma Milenka Matić

Pošto je naša platforma onllajn servis, nije ograničena samo na naš region nego su dobrodošle sve žene koje imaju potrebu za podrškom kakvu mi nudimo. Žene nam se najčešće javljaju sa brigama vezanim za trudnoću, porođaj, brigu o novorođenčetu. Jedna od važnih tema sa kojom radimo je i postporođajno prilagođavanje, odnosno prilagođavanju na novu ulogu i novu dinamiku u porodici. Porođaj i roditeljstvo mogu dovesti do poteškoća u partnerstvu, a žene se često javljaju sa problemima u komunikaciji, neslaganjem oko brige o detetu, i ostalim problemima u odnosu. Javljaju nam se i žene sa problemima vezanim za gubitak i teškoće oko zatrudnjivanja. Dosta žena želi sa nekim da razgovara o iskustvu iz porodilišta.“

Organizacija je osnovana 2020. godine, a ideja je proistekla iz želje да se poboljša položaj žena u lokalnoj zajednici, konkretno na području Zlatiborskog okruga. Sama platforma za podršku trudnicama i porodiljama je pokrenuta 2021.godine. Istraživanja pokazuju da sve, a posebno mlade majke često imaju manje životnog iskustva i resursa za nošenje sa izazovima roditeljstva, što može dovesti do negativnih iskustava za majku i bebu.

Milenka dodaje: “Naš tim se sastoji od aktivistikinja koje na različite načine doprinose razvoju servisa i organizacije. Grubo govoreći postoje dva osnovna tima i to tim za profesinalnu podršku ženama i tim za marketing i promociju. Na samoj platformi su angažovane profesionalke iz oblasti mentalnog zdravlja sa posebnom specijalizacijom u domenu prenatalne i perinatalne psihologije. Stručni tim se kontinuirano usavršava, te smo u procesu sertifikacije za edukatorke Američke asocijacije za prenatalnu i perinatalnu psihologiju.”

Sa ženama savetnice komuniciraju direktno putem nekog od servisa za online komunikaciju. Svi termini se zakazuju putem onlajn platforme saMamama. Konsultacije su individualne i prilagođene potrebama žena.

“Ne postoji ograničenje za broj razgovora. Svaki susret traje izmedju 45 min do sat vremena, ali se i tu prilagođavamo ženama. Bebe su vrlo dobrodošle na našim konsultacijama.”

U našem regionu je evidentan nedostatak prenatalne edukacije i pripreme za porođaj, negativne društvene percepcije porođaja kao isključivo iscrpljujućeg i mučnog iskustva, nedostatak emocionalne i praktične podrške za mlade trudnice i porodilje i porodilišta koja nisu prilagođena za pružanje individualne nege i podrške.

“Priče koje kreiraju našu sliku porođaja najčešće potiču od majki, baki i prijateljica koje su kroz to iskustvo prošle, i u većem broju slučajeva prožete su negativnim značenjima. Prema pojedinim istraživanjima ono što u najvećoj meri određuje način na koji ćemo doživeti porođaj jesu upravo priče naših majki koje unosimo u sopstvena iskustva. Samim tim nije ni čudno zašto tako mnogo žena strahuje od porođaja – malo ko nam kaže da je porođaj pozitivno iskustvo. Uverenje da je porođaj muka koja mora da se preživi čini nas sklonim da se u ovo iskustvo upustimo sa jednim pasivnim stavom. Ovo se ogleda u izrazima poput “idem da me porode” što podrazumeva potpuno prepuštanje medicinskom osoblju da obavi sav posao.”

Stigma oko mentalnog zdravlja trudnica i porodilja i dalje je prisutna posebno u manjim sredinama, što otežava ženama da traže pomoć ali i često nemaju dovoljno informacija o dostupnim resursima.

Milenka naglašava: “Ono što smatramo našom vizijom je dostupnost besplatnih i pouzdanih resursa za žene u seoskim područjima. Starthub se fokusira i na edukaciju o mentalnom zdravlju trudnica i porodilja kroz informativne kampanje. Kroz priče i iskustva drugih žena, pomažemo i u ohrabrenju ženama da traže podršku. Starthub nudi besplatnu i pouzdanu podršku onlajn i standardnom komunikacijom, što olakšava ženama da se obrate za pomoć.” U okviru rada platforme od 2021-sada imale smo individualne konsultacije sa preko 70 žena a to podrazumeva razgovore od 1 susreta pa do kontinuiranog rada sa savetnicama.

“Razumemo da je mentalno zdravlje i dobrobit žena često tabu tema. Zbog toga želimo da podstaknemo žene da se osećaju sigurno i prilagođeno da traže pomoć. Naša osnovna poruka je da nismo same i da možemo da podržimo jedna drugu na različite načine.”

Zabranjeno preuzimanje dela ili čitavog teksta i/ili foto/videa, bez navođenja i linkovanja izvora i autora, a u skladu sa odredbama WMG uslova korišćenja i propisima Zakona o javnom informisanju i medijima.

(Yumama/J.D.)

BONUS VIDEO

Koliko je važna podrška roditelja, video koji je raznežio svet TikTok/dailyhumanmotivation