Kosa je sastavni deo ženske lepote, a mnoge žene ističu da zdravlje i izgled kose dodatno čini da se osećaju lepo i samopouzdano. Ali često nakon porođaja, žene posvećuju više vremena detetu nego sopstvenom zdravlju i blagostanju. Kako vratiti i održati lepotu kose nakon trudnoće? Natalia Zhegalova, doktor hemije iz Rusije i programer proizvoda za negu kože glave i kose, za portal Parents.ru daje 5 važnih saveta za negu kose posle porođaja: dala je pet efikasnih preporuka.

1. Očistite ne samo kosu, već i kožu glave
Dubinsko čišćenje kože glave važan je korak u sveobuhvatnoj nezi, koji mnogi ljudi preskaču u nadi da će se šampon uspešno nositi sa ovim zadatkom. Ali ovde su potrebni efikasniji specijalizovani proizvodi, kao što je piling sa abrazivnim česticama ili piling voćnim kiselinama. Pomažu da se oslobodite viška masti, prljavštine, prašine i ostataka proizvoda za stilizovanje, a takođe nežno obnavljaju kožu, pomažući u poboljšanju mikrocirkulacije. Ne zaboravite da zdrav izgled vaše kose direktno zavisi od stanja vaše kože glave. Izvršite dubinsko čišćenje jedan do četiri puta mesečno, u zavisnosti od brzine proizvodnje sebuma i kontaminacije kože glave.

2. Koristite kvalitetne i odgovarajuće proizvode
Odabir pravih proizvoda za negu je ključ lepote i zdravog izgleda vaše kose. Najbolji izbor nakon trudnoćebiće restorativni šamponi i balzami sa aktivnim sastojcima u bazi. A da biste pojačali efekat, razmislite i o dodatnoj ishrani sa proizvodima koji se ne smeju koristiti, na primer, serumom sa kolagenom, biotinom i vitaminima. Ojačaće tanku i oslabljenu kosu, učiniti je gušćom i podstaći rast. Ako je potrebno, konsultujte se sa trihologom koji će dati individualne preporuke o nezi kose i preporučiti proizvode koji vam odgovaraju.

3. Prilagodite svoju ishranu
Raznovrsna i uravnotežena ishrana je važna ne samo za zdravlje bebe, već i za majčino vlasište i kosu. Ključni građevinski materijal u našem telu su proteini. Nedostatak proteinamože dovesti do suvoće, lomljivosti i opšteg pogoršanja stanja kose, pa u ishranu uključite meso, ribu, jaja, mlečne proizvode i mahunarke. Masne kiseline pomažu u poboljšanju stanja kože glave, čine kosu sjajnijom i smanjuju gubitak kose. Orašasti plodovi, semenke i ulja su odlični izvori zdravih masnih kiselina. Takođe je izuzetno važno piti dovoljno vode tokom dana. Pomaže u održavanju ravnoteže vlage kože glave i promoviše bolju ishranu kose.

4. Briga sa pažnjom
Oštećena kosa treba da dobije ne samo sveobuhvatnu negu, već i pažljiv tretman. Agresivno trljanje peškirom definitivno neće pomoći u obnavljanju pramenova. Nakon pranja, treba ih nežno obrisati i umotati na nekoliko minuta da upiju višak vlage. Pokušajte da svedete na minimum upotrebu fenova za kosu, pegla i drugih uređaja koji isušuju kosu ili ih koristite samo u kombinaciji sa sredstvima za zaštitu od toplote. Ako je moguće, pustite kosu da se osuši prirodnim putem, birajući pritom jednostavne i udobne frizure koje neće oštetiti kosu i kožu glave, poput svetlih repova ili pletenica. Takođe zamenite čvrste plastične i metalne češljeve drvenim češljevima ili četkama sa prirodnim čekinjama koje su nežne za vaše vlasište i kosu.

5. Redovan odmor i spavanje
Stres i nedostatak sna postaju pratioci svake mlade majke i negativno utiču na stanje kose, povećavajući njen gubitak. Pokušajte da se dovoljno naspavate i nađete vremena za opuštanje, čak i ako to nije lako. Tokom sna, telo se obnavlja i regeneriše, uključujući procese rasta i jačanja kose. Zbog toga je važno pokušati da spavate najmanje 6 sati dnevno. Pored količine sna, podjednako je važan i njegov kvalitet. Pokušajte da podelite odgovornosti sa svojim partnerom ili voljenim osobama kako biste se naizmenično opuštali. Nemojte se plašiti da tražite pomoć kada odmor postane neophodan.

(Yumama/T.A.S.)

BONUS VIDEO:

Beba prvi put proba sladoled TikTok/funnydudetrending