Nova godina je vreme velikih odluka, a ako ste se porodile i niste zadovoljne svojim telom, vreme je da se posvetite sebi. Iako treba da imate na umu da se svaka porodilja oporavlja na svoj način, da je svako telo drugačije, ali i da svakako postoji prirodni ciklus oporavka, postoji način da ponovo uđete u omiljene farmerke.

Drastično smanjivanje kalorija, previše fizičke aktivnosti i treninga neće prijati ni vama, ni vašoj bebi. Zato je važno da se odlučite za bezbednu ali efikasnu metodu.

Evo kojih stvari biste trebalo da se pridržavate:

Budite realni

Bilo je potrebno devet meseci da se ugojite, bar toliko će vam biti potrebno i da se vratite na telo koje ste imale pre trudnoće. U prvih nekoliko nedelja ćete izgubiti dosta tečnosti koja je višak u organizmu, ali posle toga je zdravo da se gubi 250 gr do 1 kg nedeljno.

Hidrirajte organizam

Pijte dosta vode tokom dana kako biste ostali hidrirani, a i voda može da vam pomogne da smršate. Nedavna istraživanja su pokazala da gojazne odrasle osobe koje popiju oko 500 ml vode pre svakog obroka, izgube skoro 5 kg više od onih koji je nisu pili.

Voda, žena
Shutterstock Porodilja pije vodu

Dosta proteina i povrća

Proteini uz svaki obrok će vam pomoći da se osećate sito i da imate dovoljno energije. Dok je povrće bogato kalorijama, vlaknima i vodom, što će takođe da vam pomogne da se osećate sito. Dodajte spanać jajima, jedite salatu za ručak...

Smanjite hleb i testo

Previše ugljenih hidrata može da dovede do promena u nivou šećera u krvi, zbog čega ćete drhtati i osećati se još gladnije. To su prazne kalorije koje nam nisu preko potrebne. Nutricionistkinja preporučuje 50 grama dnevno tokom dve nedelje, 75 grama između druge i osme nedelje i 100 grama za održavanje.

Dojite

Dojenje može da olakša mršavljenje, ali to što možda da imate 500 kalorija viška (ako samo dojite) ne znači da morate sve da ih unesete. Osluškujte kada ste gladni i pazite šta jedete pošto može da se desi da brzo nadoknadite tu količinu kalorija u toku samo jednog obroka. Možete i da zadržite 2,5 kilograma viška sve dok ne prestanete da dojite. Kada prestanete da dojite, može doći do blagog gojenja dok se vaš apetit ne reguliše, ali preostali višak će se verovatno izgubiti bez napora.

Dojenje, mama, beba
Shutterstock Mama doji bebu

Sedite dok jedete

Iako je život sa novorođenčetom užurbam, potrudite se da sednete i na miru pojedete svoj obrok jer ćete tako imati veće šanse da unesete manje kalorija i da se osećate sito.

Vežbanje

Većina lekara će odobriti da počnete sa vežbanjem četiri do šest nedelja posle porođaja, u zavisnosti od vrste porođaja i drugih individualnih faktora. S obzirom da još uvek osećate nestabilnost u kukovima i karlici i labavost zglobova, a i dno karlice se oporavlja, skloniji ste nekontrolisanim pokretima i povredama.

Kako biste bezbedno radili druge vrste vežbi, treba da povratite suštinsku snagu i čvrstinu, što se odnosi na stomačne mišiće, leđa i dno karlice. Počnite brzim šetnjama ili umerenom vožnjom bicikla, pre nego što krenete intenzivnije da vežbate.

Mama, beba, trening, vežbanje
Shutterstock Mama vežba sa bebom

Udovoljite sebi

Nemojte da brinete ako jednom ili dva puta nedeljno pojedete omiljenu poslasticu ili omiljeno jelo. Ne treba da budete previše rigorozni prema sebi, ne treba da se uporedite sa slavnim ličnostima i ženama sa reklama. Neka vam cilj bude da budete zdravi i aktivni, i sve obaveze oko bebe će biti lakše, a ona će to osetiti.

(Yumama)