Nakon porođaja je oporavak različit za svaku ženu, zavisi od brojnih faktora, ali postoje i određene prekretnice koje važe za većinu žena.

Evo šta možete očekivati od vašeg stomaka u periodu posle porođaja:

24 sata nakon porođaja

Žene nakon porođaja prosečno izgube 5 i po kilograma. U tu težinu spadaju beba, izgubljena krv, tečnosti, plodova voda, i već možete primetiti da se stomak smanjio.

Nedelju dana kasnije

Još uvek izlazi puno tečnosti iz vas u obliku urina, posebno ako ste koristili epidural.

"Fokusirajte se na to kako vam odeća pristaje, a ne na to šta vaga pokazuje", kaže nutricionista.

Ono što je važno napomenuti jeste da u ovom periodu ne treba vežbati, ma koliko to želele.

Dojenje takođe igra ulogu u gubitku kilograma. Iako se ženama koje doje savetuje da uzimaju dodatnih 500 kalorija dnevno, često dosta kilograma posle porođaja izgube baš zbog dojenja jer ono zahteva i 'uzima' kalorije iz vašeg tela.

Dve nedelje kasnije

Hormoni tek počinju da se smiruju i stručnjaci savetuju da se u prve dve nedelje ne merite. Zbog uticaja hormona brojke koje vidite na vagi mogu vas razočarati i rasplakati. Ali to obično nije odražavajuća slika vaše težine, zato nemojte da vas obeshrabri. Najbolje je da krojačkim metrom merite struk kako biste pratili napredak, a ne kilograme koje pokazuje vaga.

Dijeta, voće, povrće, žena
Shutterstock Mama i beba

Mesec dana kasnije

Uobičajeno je da nove mame izgube oko 9 kilograma u prvom mesecu posle porođaja. Budući da većinu žena savetuju da tokom trudnoće dobiju 11-15 kilograma, vrlo je verovatno da ćete mesec dana nakon porođaja gotovo vratiti svoju težinu pre trudnoće.

Šest nedelja kasnije

Materica se potpuno vraća u karličnu šupljinu, a vaš stomak izgleda ravnije i manje. Primetićete veliku promenu kada je u pitanju izgled vašeg stomaka.

Nekoliko meseci kasnije

Ukoliko održavate zdrave navike u ishrani, blizu ste svoje normalne težine. Ukoliko želite da ubrzate proces možete početi sa vežbama, ali je bitno da pre toga konsultujete svog ginekologa kako bi vam dao odobrenje za treniranje.

Mama, beba, trening, vežbanje
Shutterstock Mama trenira sa bebom

Devet meseci kasnije

Nutricionista tvrdi da postoji istina u često upotrebljenoj frazi: '9 meseci gore, 9 meseci dole'. ali ako ste dobili više od preporučenih 11-15 kilograma, trebaće vam malo više da povratite svoju liniju od pre trudnoće. Držite se!

Zaključak je da ne gubi svaka žena isto kilograme posle porođaja, a važno je da znate i da brzinske dijete u kojima unosite malo kalorija ne pružaju vašem telu potrebne hranljive materije i oduzimaju vašoj bebi potrebne kalorije i hranljive stvari, ako dojite.

(Yumama)