Kada konačno u svojim rukama držite bebu koja je devet meseci rasla u vašem stomaku, osećate neverovatnu sreću, ali uvek postoji i doza brige, posebno kada rodite prvo dete.

Da bismo vam pomogli da vam prvi dani i meseci prođu što bezbrižnije, razgovarali smo sa pedijatrom dr Nebojšom Golićem. Najpre, upitali smo ga šta, prema njegovom dosadašnjem iskustvu, predstavlja najveći problem za mame kada sa bebom dođu iz porodilišta.

"Sve - da se malo našalimo za početak. Iz mog iskustva rekao bih da je najveća briga majki to da li dete dovoljno dobro sisa i napreduje. Iz tog razloga majke neretko pribegavaju čestom merenju dece, nekada i posle svakog podoja. Taj pristup ne podržavam, naprotiv, mislim da može da bude kontraproduktivan jer dodatno opterećuje majke. Moj savet je da se mazite sa svojim detetom, stavljate ga na dojku kad god ono poželi i, ako baš želite da budete sigurne da dobro jede, prebrojite mokre pelene u toku dana. Ukoliko dete ima šest ili više mokrih pelena dnevno možete da budete mirne. Da, mokre pelene i opšti aspekt deteta su merodavniji od vage. Ne dajte se pokolebati i prihvatiti savet pedijatra da krenete sa dohranom ukoliko je dete napredovalo nešto manje nego što je predviđeno. U knjigama iste preporuke važe za sve, a mi nismo svi isti", rekao je za Yumamu dr Golić.

U prvim danima beba dosta spava, a pedijatar je objasnio šta je normalno, a kada bi trebalo da se javite pedijatru.

"Novorođenče u proseku spava od 14 do 17 sati u 24 časa", kaže pedijatar, ali i apeluje na mame da ne gledaju na sat mereći koliko tačno dete spava.

"Ritam spavanja beba je individualan i ne postoje stroga pravila, ali ono što bi moglo da nas zabrine je ako je bebu svaki put teško razbuditi, čak i kada je vreme za hranjenje ili ako beba neutešno plače najveći deo dana. U ovom drugom slučaju najverovatnije nije ništa ozbiljno, ali nije na odmet odvesti dete pedijatru".

Bebe na početku često plaču, vremenom ćete naučiti da prepoznajete koje vam signale dete time šalje, a dr Golić objašnjava kako da znate da je vaš mališan gladan.

"Kada novorođenče deluje 'uznemireno', pomera glavicu kao da nešto traži, plazi jezik, prinosi rukicu ustima, tada najčešće želi da nam kaže da je gladno i tada mu treba ponuditi hranu, mnogo mirnije i lepše će jesti nego ako dočekamo da počne jako da plače i postane uznemireno. Ovi znaci znače glad samo u početku, već u drugom-trećem mesecu isti znaci su stepen u razvoju deteta i mogu da znače i 'istraživanje'".

Pedijatar nam je pojasnio u kom položaju je najbezbednije da beba spava.

"Zvanična preporuka je da bebe spavaju na leđima i u taj položaj ih i treba stavljati. Nekoliko meseci od rođenja bebe počinju da se vrte i okreću i tada ih treba pustiti da spavaju kako žele...Ne treba da bdimo nad njima i kontrolišemo u kojoj su pozi. Bezbedno spavanje beba podrazumeva i da se oko bebe ne nalaze jastuci, pokrivači i ostali predmeti koji bi potencijalno mogli da dovedu do ugušenja ako zatvore bebin disajni put".

Sigurno ste već čuli da je važno da dete, u budnom stanju, stavljate na stomak, kako bi jačalo mišiće – evo kada treba da počnete to da radite.

"Sa stavljanjem na stomak (takozvani tummy time) treba započeti čim pupčani patrljak otpadne i rana bude u potpunosti suva i mirna. Ovaj položaj je najbitniji za razvoj bebine motorike u najranijem uzrastu – iz ovog položaja se beba oslanja na ruke, prevrće se, puzi...".

Dr Golić rešio je i dilemu u vezi sa tim koliko često treba da kupate novorođenu bebu.

"Kupanje kao takvo je dovoljno na svaki drugi ili treći dan. Prilikom kupanja nije neophodno sapunjati i trljati celu bebu, sasvim je dovoljno oprati pregibe. Moja preporuka je da voda u kojoj se beba kupa ne bude pretopla (idealno je 37-38C) i da kupanje traje što kraće. Dugo kupanje u toploj vodi pogoduje nastanku ekcema. Svakodnevna higijena pelenske regije se podrazumeva".

Sasvim je izvesno da će po izlasku iz porodilišta vaši bliski ljudi jedva čekati da dođu i vide i vas i bebu. Dr Golić ističe da je "skoro pa nemoguća misija da bakama i dekama objasnite da nisu dobrodošli nakon pet dana od izlaska iz porodilišta", ali možda nije zgoreg da barem postavite neka pravila.

"Idealno bi bilo da ne primamo kućne posete dva do tri meseca, ili bar 40 dana (ako ćemo da se držimo naše tradicije). Ako ipak ne možemo da odolimo ’napadima’, onda u svakom slučaju treba da uspostavimo jasna pravila koja su u skladu sa našim ličnim stavovima, ali svakako napomenuti svima da ne dolaze ako imaju bilo kakve znakove respiratorne infekcije", poručio je pedijatar.

Zabranjeno preuzimanje dela ili čitavog teksta i/ili foto/videa, bez navođenja i linkovanja izvora i autora, a u skladu sa odredbama WMG uslova korišćenja i propisima Zakona o javnom informisanju i medijima.

BONUS VIDEO:

Pedijatar otkriva na šta treba da pazite kada detetu kupujete obuću Tiktok/paulthepodiatrist