Plač nije jedini način na koji beba govori da je gladna ili da joj nešto smeta, važno je da prepoznate i ostale znake i da naučite da ih razlikujete.

Iako neke bebe samo plačem javljaju da su gladne ili uznemirena, postoje i mnogi suptilniji znakovi koje roditelji treba da prepoznaju. One vrlo često koriste svoje ručice kako bi pokazali svoja osećanja, pa tako istraživanje pokazuje da gladne bebe obično stiskaju svoje ruke u pesnice.

"Kada ih počnete hraniti, polako će otpuštati prstiće i potpuno ih otpustiti kada budu site. Kada su prstići skroz ispruženi, to je znak da je dete dovoljno jelo", otkriva babica i dodaje da način na koji se beba oglašava govori puno.

Mama hrani bebu
Shutterstock Mama hrani bebu

Ako se beba naglo uznemiri u snu i počne jako mahati rukama i nogama, ali i glasno da guguće, takođe želi da poruči: "Gladna sam". To će pokazati i dok sigurno leži u maminom naručju. Ako glavicu okreće sa jedne na drugu stranu, a pritom otvara usta, znači da je vreme za hranu.

Ali ako te beba gleda širom otvorenih očiju i ručicama poseže za tobom, to znači da je spremna za igru.

Verovatno je i najlakše prepoznati kada je vreme za spavanje. Beba će se umiriti i početi da zeva. Ali to nisu jedini znakovi. Ako je umorna, beba će se umiriti, malo namrštiti i saviti leđa u luk, tako da joj nogiće budu u vazduhu.

Beba spava
Shutterstock Beba spava

Naravno, ne znači da će se kod svake bebe javiti isti znakovi, ali ako malo bolje posmatrate, vremenom ćete naučiti njihov jezik kojim ti poručuje kako se oseća.

(Yumama)