Još
Ostalo

Ukucajte željeni termin u pretragu i pritisnite ENTER

RAZVOJ BEBE U PRVOM MESECU: Period kada su roditelji najviše uplašeni, a evo šta mogu da očekuju od svojih mališana

Autor Radmila Ilić

Prvi mesec sa bebom nije jednostavan, ali evo šta možete očekivati od njenog razvoja tada.

 Beba, mama, nega Izvor: Shutterstock

Prvi mesec sa vašim novorođenčetom sigurno je pun briga i strahova, a to je sasvim normalno ukoliko ste po prvi put postali roditelji. Privikavanje na život sa bebom nije jednostavno, a još veći teret je briga da li se vaša beba razvija kako treba, da li je pravilno negujete i da li je potpuno zdrava. Nema roditelja koji o tome ne misli, pa kako bismo vam malo olakšali brige, otkrivamo kako se beba razvija u prvom mesecu.

Naravno, treba da znate da se svaka beba ne razvija isto, i da na to mogu da utiču brojni faktori, počev od nedelje u kojoj je beba rođena, preko toga kako je porođaj prošao, pa sve do toga da li ima neki zdravstveni problem.

Kako se razvijaju čula jednomesečne bebe?

Beba postaje sve osetljivija na okolinu, a njen vid i sluh se poboljšavaju i sada može da primeti šta se dešava oko nje. Biće srećna da čuje glas roditelja i da vidi njihova lica, ali obradovaće se i šarenoj igrački. Kada je u pitanju njen sluh, pazite na iznenadne zvuke jer mogu da je uplaše.

Kada beba može da podigne glavu?

Glavi vaše bebe i dalje treba podrška, ali njeni vratni mišići postaju jači. To znači da će beba moći kratko da podigne glavu kada leži na leđima, ili kada je držite uspravno. Vreme na stomaku je važno za bebu kako bi razvijala svoje mišiće, pa možete početi da je stavljate u taj položaj, naravno uz nadzor i kraći period. Čim beba krene da negoduje, vratite je u položaj koji njoj odgovara.

Vaša beba može na nekoliko trenutaka da podigne glavu i kada leži na leđima, a može lepo i da je okreće sa jedne na drugu stranu.

 Mama, beba, porodilja, novorođenče
Porodilja i njeno novorođenče
Izvor: Shutterstock

Kada će moja beba moći da uhvati i drži igračku?

Beba sada tek otkriva da su ruke i noge vezane za nju, tako da će proći malo više vremena pre nego što shvati šta može da uradi sa njima.

Kada dodirnete bebin dlan, ona će svoje malene prste uviti oko vaših. Ovo je instinktivna i spontana reakcija hvatanja, a taj refleks je kod bebe najjači u prvih osam nedelja njenog života. Kako se razvija, primetićete da s vremena na vreme počinje da otvara ruke.

Možete pokušati da igrate igrice sa bebom kako biste joj pomogli da otkrije svoje telo. Držite joj ruke iznad glave i pitajte: 'Koliko je velika beba?' ili pevajte dok joj brojite prste na nogama. Odlična opcija je i da joj jednostavno golicate ruke, stopala i stomak dok imenujete različite delove njenog tela.

Kada će moja beba početi da se izražava?

Jednomesečno dete postaje živahnije i druželjubivije i može da grguće, guta, gunđa i pevuši da bi vam saopštila kako se oseća. Gugućite i gunđajte i vi sa njom dok je gledate u lice, držaće pogled na vama duže vreme.

Beba može čak početi i da ciči rano, ali ako imate posla a bebu ste stavili na sigurno, pričajte joj sve vreme šta radite. Naravno da vas neće razumeti, ali uživaće slušajući vaš glas.

Beba prepoznaje glas roditelja već u prvim danima, a do kraja ovog meseca će možda moći to i da vam pokaže. Sa mesec dana, otprilike polovina beba pokazuje da prepoznaje glas roditelja, tako što drugačije reaguje na mamu i tatu nego na druge osobe iz okruženja. Možete očekivati i da se beba smiri ili uspostavi kontakt očima kada vas gleda.

 Beba, mama, osmeh
Beba se smeje mami
Izvor: Shutterstock

Da li moja beba uživa dok sluša muziku?

Kada je beba duže vreme budna tokom dana, možete da iskoristite to zajedničko vreme kako biste stimulisali njen senzorni razvoj. Pokušajte da joj pevate stihove, uspavanke ili da joj puštate muziku. Zvuk hukanja vetra ili otkucaja sata mogu da joj budu veoma zabavni.

Što je muzika koju pevate ili joj puštate raznovrsnija, to je bolje. Možda ćete primetiti i da beba prijatnije reaguje na jednu muziku u odnosu na drugu, zato se nemojte iznenaditi ako uživa u filmskim pesmama.

Ipak, nemojte ni da preterujete i bombardujete je muzikom sve vreme. Njima je potrebno i mirno vreme. Previše stimulisana beba može da zaplače, skrene pogled, izgleda napeto, savije leđa ili postane razdražljiva. Pokušajte da date bebi vreme da obradi sve pre nego što pređete na drugu igru.

Koliko dobro vidi jednomesečna beba?

Beba je naučila da se fokusira sa oba oko, tako da sada može da prati pokretne objekte. Igračka koja prođe ispred njenih očiju može da joj privuče pažnju, ili možete da se igrate tako što ćete se približiti njenom licu i polako klimati glavom sa jedne na drugu stranu. Njene oči će ispratiti vaše pokrete.

Iako su prodavnice prepune igračkama različitih tekstura, nemojte da bacate previše novca, snađite se sa svakodnevnim kućnim predmetima. Pokušajte da prođete sjajnom folijom ili svetlim plastičnim kuhinjskim priborom sa jedne na drugu stranu vaše bebe. Zatim pokušajte da ga pomerite gore i dole. Ovo bi trebalo da joj privuče pažnju, ali verovatno neće moći lako da prati vertikalno kretanje sve dok ne napuni oko tri meseca.

 beba-mama-igra.jpg
Beba i mama
Izvor: Shutterstock

Da li se moja beba od mesec dana dobro razvija?

Svaka beba je jedinstvena i ispunjava fizičke pokrete svojim tempom. Ovo su jednostavne smernice koje pokazuju šta beba ima potencijal da uradi, ako ne odmah, onda uskoro.

Ako je vaša beba rođena ranije (pre 37. nedelje), verovatno ćete primetiti da joj treba više vremena pre nego što savlada stvari koje su neke bebe njenog uzrasta već savladale. Zbog toga lekari prevremeno rođenim bebama daju dva uzrasta:

  • Hronološka starost koja se računa od datuma rođenja vaše bebe.
  • Korigovani ili prilagođeni uzrast - Kalendarski uzrast vaše prevremeno rođene bebe umanjen za broj nedelja ili meseci ranijeg rođenja. Na primer, jednogodišnje dete koje je rođeno tri meseca ranije imalo bi korigovani uzrast od devet meseci.

Razvoj bebe bi trebalo da pratite u odnosu na njenu korigovanu starost, a ne na njen stvarni datum rođenja. Lekar će takođe proceniti razvoj prevremeno rođenih beba od trenutka kada je trebalo da se rodi.

(Yumama)

MOŽDA ĆE VAS ZANIMATI

Komentari 0

Komentar je uspešno poslat.

Slanje komentara nije uspelo.

Nevalidna CAPTCHA

Najnovije

Vesti

Porodica