Još
Ostalo

Ukucajte željeni termin u pretragu i pritisnite ENTER

KAKO MOŽETE DA SE IGRATE SA BEBOM U PRVA TRI MESECA: Ona uči kroz zabavu, a iznenadiće vas šta sve može i sama

Autor Radmila Ilić

Pogledajte šta sve može beba do 3 meseca ali i kako je možete stimulisati kroz igru.

 Beba, igra Izvor: Shutterstock

Bebe od prvog do trećeg meseca su vrlo male, i mnogim roditeljima deluje kao da sa njima ne mogu ništa drugo da rade osim da ih drže, maze, ljube i podmiruju osnovne potrebe. Međutim, nije tako. Ova mala bića i te kako znaju da se raduju i počinju da sarađuju, pa čak i iz dana u dan da vas iznenađuju onim što mogu i znaju.

Do kraja trećeg meseca moći ćete da vidite kako se ličnost vaše bebe pojavljuje. Zaokupiraće vas izrazima lica i vokalizacijom, a pažljivo će pratiti i vaše izraze lica, slušati vaš glas i reagovati na vas zvucima i grkljanjem. Sa oko 2 meseca beba će jasno pokazati sreću kada vidi svoje roditelje, i nasmejaće se kada joj pričaju ili kada se smeju.

Bebe u prva tri meseca počinju i da otvaraju i zatvaraju šaku, što znači da će uskoro moći da drži zvečku u ruci i da otkrije da buku od nje prave upravo oni. To će im posebno biti zanimljivo.

Kako mogu da pomognem bebi da uči?

Odgovorite na gukanje i grgljanje sopstvenim zvucima, na taj način ćete ohrabriti svoju bebu da nastavi da 'priča'. Na ovaj način dete uči o jeziku i razgovoru između dvoje ljudi.

Obezbedite šarene igračke različitih tekstura, oblika i veličina koje će beba da drži i istražuje. Ovo je dobro doba da im obezbedite bebi gimnastiku sa zanimljivim predmetima koji vise i koje vaša beba može da udara. Ili držite igračku van domašaja vaše bebe kako bi pokušala da je dohvati, udari ili uhvati. Ali nikada nemojte vezivati igračke na krevetić ili drugu opremu za bebe jer bi se vaše dete moglo zapetljati u nju.

Pazite na znakove (nerviranje, migoljenje ili plač) koji pokazuju da je vaš mališan spreman na pauzu i da mu treba odmor.

 Beba, igra, gimnastika
Beba se igra u gimnastici
Izvor: Shutterstock

Kako da se igram sa bebom koja ima od 1-3 meseca?

  • Nežno pljeskajte bebinim rukicama ili ih ispružite (prekrštene, raširene ili iznad glave).
  • Nežno pomerajte bebine noge kao da pedalirate bicikl.
  • Koristite omiljenu igračku na koju će vaša beba da se fokusira i da je prati ili protresite zvečku da bi je vaše dete pronašlo.
  • Napravite različite izraze lica koje će beba da imitira.
  • Razgovarajte sa svojom bebom i pustite nju da vam odgovori.
  • Čitajte svojoj bebi.
  • Dok je budna, pustite bebu da provodi neko vreme ležeći na stomaku kako bi ojačala vrat i ramena. Uvek nadgledajte svoju bebu i budite spremni da joj pomognete ako se umori ili je ovaj položaj frustrira. Nikada ne stavljajte bebu da spava na stomaku. Bebe treba da spavaju na leđima jer je to najsigurniji položaj za njih.

(Yumama)

MOŽDA ĆE VAS ZANIMATI

Komentari 0

Komentar je uspešno poslat.

Slanje komentara nije uspelo.

Nevalidna CAPTCHA

Najnovije

Vesti

Porodica