Majčino mleko je obično belo sa žućkastom ili plavičastom nijansom, u zavisnosti od toga koliko dugo dojite. Ali njegova boja se može promeniti u zavisnosti od različitih faktora i većinu vremena nova nijansa je bezopasna; možete primetiti različite boje tokom dana ili čak tokom istog obroka.

Boja majčinog mleka

Što se tiče normalne boje, svako mleko je drugačije i postoji mnogo varijacija takozvanog normalnog. Boja mleka će se značajno promeniti u prvim danima ili nedeljama nakon rođenja. Dakle, kolostrum, prvo mleko koje se pojavi odmah nakon rođenja bebe (iako je malo visoko koncentrisano i izuzetno hranljivo) ima tendenciju da bude žućkasto i ovo se dešava zbog visokog nivoa beta-karotena u njegovom sastavu. Zatim, prelazno mleko (između kolostruma i zrelog mleka), koje se pojavljuje 2-5 dana do 10-14 dana nakon porođaja, može imati narandžastu nijansu. Zrelo mleko koje se pojavljuje krajem druge nedelje posle porođaja je belo ili plavičasto (isto kao obrano mleko); njegova boja se menja u zavisnosti od količine masti koju sadrži. Dakle, prvo mleko je ređe i ima manje masti; poslednje mleko je masnije i kremastije, belog ili žućkastog izgleda.

Šta se dešava sa bojom mleka tokom vremena

Kao što je pomenuto, kako telo prelazi iz kolostruma u ​​prelazno ili zrelo mleko, može preći od žućkaste ili narandžaste do bele ili plavičaste. Prosto se radi o promeni njegovog sastava. Kolostrum takođe može da promeni boju, a svaka promena je obično povezana sa konzumiranjem određene hrane/suplementa/leka. Obično se vraća u prvobitnu boju u roku od nekoliko dana. Ponekad može postati ružičasta ili smeđa , što ukazuje na krv u mleku - zbog napuklih bradavica ili povećanog protoka krvi u dojkama - na početku dojenja; naravno, postoje i situacije u kojima krv ukazuje na osnovni zdravstveni problem.

Šta znače različite boje mleka?

Mlada majka može da brine ako primeti promenu boje mleka, ali ako znate šta svaka boja znači, biće vam lakše:

  • Žuta ili narandžasta - Kolostrum i prelazno mleko mogu biti žuti ili narandžasti. Zrelo mleko može postati žuto ili narandžasto ako ste jeli mnogo žute ili narandžaste hrane (šargarepa ili slatki krompir), ali i pigmentisanu hranu poput one sa kurkumom. Ohlađeno mleko takođe može postati žućkasto.
  • Plavkasto - Zrelo mleko prirodno može imati plavičastu nijansu kao i izuzetno retko obrano mleko.
    Ako jedete puno zelene hrane poput spanaća ili morskih algi, mleko može postati zelenkasto; isto se dešava i pri uzimanju dodataka ishrani koji ih sadrže. Ako niste jeli zelenu hranu, ova nijansa može biti znak infekcije i trebalo bi da posetite lekara i konsultujete se sa njim.
  • Roze ili braon - Hrana kao što je cvekla može uzrokovati ružičastu nijansu mleka, kao i ona koja sadrži crvene ili narandžaste veštačke boje (gazirani sokovi i deserti). Retko, ružičasta nijansa potiče od vrste bakterija pod nazivom Serratia marcescens, izuzetno štetno za male bebe. Ružičasto mleko takođe može biti uzrokovano napuklim bradavicama, povećanim protokom krvi ili benignim izraslinama na mlečnim kanalima koji se nazivaju papilomi. Ružičasto ili smeđe mleko takođe može biti znak infekcije dojke, pa ukoliko primetite da se boja mleka drastično promenila i da je to učestalo, obavezno posetite lekara.

Takođe, određeni lekovi mogu da utiču na sastav i boju mleka, pa pre upotrebe razgovarajte sa lekarom.

(Yumama)

BONUS VIDEO:

Kako da dojenje bude udobno i mami i bebi TikTok/thelatchrn