Ukoliko dojite svoju bebu, ali vam ti trenuci predstavljaju nelagodu i primetili ste da su vam bradavice popucale i da krvare, treba da znate da to nije normalno. To obično znači da dete nije dobro uhvatilo dojku.

Dojenje ne bi trebalo da boli, aiko vaše bradavice mogu da budu nežne dok se ne naviknete na to, ali nema potrebe da trpite stalan bol. Dojenje je divan način da se povežete sa svojom bebom, a poslednja stvar koju želite sigurno je da kukate od bola kad god želite da je nahranite.

Šta mogu da uradim da zalečim ispucale bradavice?

Najbolje je da pitate doktora ili stručnjaka za dojenje za savet. Poboljšajte način na koji vaša beba drži dojku, jer je to jedini način da se leči odnovni uzrok.

Nanesite nekoliko kapi majčinog mleka na bradavice jer ono sadrži supstance koje pomažu u lečenju i borbi protiv infekcije. Takođe, možete da namažete tanak sloj mekog belog parafinskog želea na bradavice. To vam može pomoći da ublažite bol i ubrzate zarastanje, bez stvaranja krasti.

Neke mame predlažu lanolin za lečenje napuklih bradavica, ali nije dokazano da njegova upotreba smanjuje bol i ubrzava zarastanje. Ako ste skloni ekcemu, postoji šansa i da lanolin iritira vašu kožu.

Šta nikako ne treba da radite

Mnogi veruju da nanošenje meda može da pomogne kod bolnih i ispucalih bradavica, ali to nije rešenje jer med nije bezbedan za bebe mlađe od godinu dana, i može da izazove ozbiljno, ali retko, trovanje hranom koje se naziva botulizam.

Nemojte da primenjujete med ili bilo kakve biljne lekove na mestima sa kojima će vaša beba biti u kontaktu. Na taj način sprečićete alergijske reakcije ili bilo kakve neželjene reakcije kod vaše bebe.

Nemojte bradavice da perete sapunom ili mirisnim losionima.Sve što vam je potrebno za higijenu grudi jeste obična voda.

Ako je bol jaka, u redu je da uzmete neki lek protiv bolova, ali o tome koju vrstu leka smete da uzmete, odlučuje isključivo lekar. Nikada ne uzimajte lekove na svoju ruku.Ako pukotine ili rane ne pokazuju znake oporavka, idite na pregled kod doktora.

Da li smem da dojim bebu ako su mi napukle bradavice?

Malo krvi neće odvojiti vašu bebu od mleka, i sve dok to možete vi da podnesete, možete nastaviti sa dojenjem. Važno je da bebu pravilno hranite kako bi bradavice imale priliku da zarastu.

(Yumama)