Svaka beba se drugačije razvija, pa neretko možemo videti i bebe za koje će mnogi komentarisati kako su mršave ali i one koje će privući veliku pažnju zbog toga što su bucmaste i imaju krofnice svuda po telu. Obično se svi brinu oko mršavije dece i toga da li je to neki problem sa zdravljem i ishranom, ali šta je sa 'krofnastim' bebama? Da li to što su bucmaste u periodu odojčeta znači i da će kada odrastu imati problem sa kilogramima?

Ako je beba bucmasta, nemojte da brinete jer to nije nikakav nedostatak. Zapravo, masni jastučići kod beba služe kao spremište energije i izolacioni sloj protiv hladnoće tako da nikako ne treba razmišljati o smanjivanju obroka.

Postoje i bebe koje su mršave, ali i one su potpuno zdrave. Takve bebe imaju manje masnih naslaga jer imaju takvu predispoziciju i genetika utiče na njihovu građu. Ni njima nije potrebno da dodajete hranu, dajte im onoliko koliko traže. Problem je ako dete snažno gubi na težini, i u tim slučajevima treba posetiti lekara.

Da li će bucmaste bebe postati gojazna deca kasnije?

Ne! Kada deca postanu motorički spretnija, počnu da hodaju, trče i skaču, i jastučići će se smanjiti. Međutim, mnogi roditelji prave veliku grešku u prvoj godini života deteta, i zbog toga mogu da im otvore put ka gojaznosti.

Na detetova negodovanja roditelji često nude piće ili neke grickalice iako nije gladno već protestuje jer mu je pelena puna, vrućina mu je ili nešto slično. Zbog takvih postupaka roditelja, deca gube svoj prirodni i urođeni osećaj za glad i sitost i postaju male grickalice svega oko sebe.

Hrana, beba, jelo
Shutterstock Beba jede

Kako da zaštitim bebu od gojaznosti u kasnijem periodu?

  • Ponudite detetu da jede kada je gladno. Nemojte da mu nudite hranu kada je umorno ili kada mu je dosadno.
  • Neka dete samo odluči kada će popiti ili pojesti nešto. Ako odbija hranu, verovatno je sito.
  • Omogućite mu mirnu i opuštenu atmosferu prilikom obroka, isključite televizor i sklonite igračke jer to može samo da im odvlači pažnju.
  • Kada napuni šest meseci i krene sa čvrstom hranom, navikavajte ga na zajedničke porodične obroke.
  • Nemojte detetu da dajete keksiće, perece ili flašicu između obroka.
  • Čim dete počne da sedi navikavajte ga da se jede za stolom, a ne u automobilu, u dnevnom boravku, na podu i slično.
  • Izbegavajte slatke čajeve i sokove
  • Dajte detetu dovoljno mogućnosti da puzi i istražuje

Da li bebe smeju da se stave na dijetu?

Nikada! Dijeta je potpuno nezdrava za dete, a može dovesti i do toga da izgubi osećaj za glad i sitost što ih kasnije uvodi u mnogo ozbiljnije zdravstvene probleme.

(Yumama)