Mnoge mame postavljaju sebi pitanje kako da beba lakše podrigne. i postoje saveti koji će im u tome pomoći.

Da li ste znali da beba ne mora da podrigne posle svakog obroka? Ali ako vaša rutina s bebom podrazumeva da će podrignuti posle svakog podoja ili flašice, pratite ove savete i biće vam lakše! Postoje tri položaja u kojima možete pokušati da olakšate bebi da podrigne.

Položaj na ramenu je najčešći, bebina brada bi trebalo da se smesti na vaše rame a vi joj pridržavajte glavicu i pazite da joj telo, koliko može, bude uspravno. Na taj način će progutani vazduh lakše izaći.

Položaj u krilu podrazumeva da bebu položite sebi na butinu, i pridržavate joj bradu.

Sedeći položaj isprobajte sa bebama koje nisu novorođenčad, bebu stavite da vam sedne u krilo tako da gleda napred. Blago je nagnite unapred i tapkajte po leđima, nežno, samo par minuta.

Neke bebe podrignuće tokom hranjenja, a neke tek posle, mama će to već vremenom prepoznati. I beba će davati signale - ako se tokom hranjenja unervozi, plače ili grči, siguran je znak da bi trebalo da izbaci progutani vazduh, možda čak i "bljucne".

Znak da bebu muče gasovi biće plakanje, grčenje leđa, privlačenje nožica ka stomaku ili stiskanje pesnica. Probajte da beba legne na leđa a vi joj nežno masirajte stomačić. Neke babice savetuju i da bebi pomerate noge kao da vozi bicikl, kako bi se pokretima kukova oslobodili gasovi u sistemu za varenje.

Pročitajte i šta pomaže ako beba ima gasove!

(YuMama)