Još
Ostalo

Ukucajte željeni termin u pretragu i pritisnite ENTER

Suze i nervozan stomačić: Zašto se javljaju gasovi kod bebe i kako da joj pomognem

Gasovi kod beba su vrlo česta i normalna pojava. Ipak, važno je da znate kako da ih prepoznate i pomognete bebi, ali i kada je potrebno da se obratite lekaru.

  Izvor: Foto: Shutterstock

Gasovi kod beba su vrlo česta pojava, što je potpuno normalan digestivni proces. 

Ipak, previše gasova obično ukazuje da se u bebinom organizmu nešto dešava. Pogledajte kako da prepoznate znake da beba ima problema i na koji način joj možete pomoći.

Zašto beba ima gasove?

Svi ljudi, bez obzira na uzrast, imaju gasove. Kako se hrana kreće kroz gastrointestinalni trakt, apsorbuju se sastojci koji su korisni za organizam. Bakterije u debelom crevu 'razbijaju' te ostatke, pa na taj način oslobađaju hidrogen i ugljen-dioksid, što stvara balončiće gasova. 

Gasovi se, nekada, ne otpuste na vreme, skupljaju se u digestivnom traktu i dovode do nadimanja i neprijatnosti. Bebe su vrlo sklone ovome. 

Digestivni sistem kod novorođenčeta nije dovoljno razvijen, proizvodi veću količinu gasova, što je potpuno normalno. Uz to, bebe unose veću količinu vazduha dok jedu i plaču, što samim tim povećava količinu gasova. 

Gasovi kod beba su češći prilikom hranjenja na flašicu, ali ni bebe koje se doje nisu imune. 

Imajte na umu da bebe imaju više gasova nego odrasli. Ukoliko primetite da beba ima češće gasove, nemojte se odmah brinuti. Nekada beba može biti malo nervoznija i plačljivija ukoliko ima gasove koji treba da se izbace. Kod njih se, svakako, neprijatnost i bolovi u najvećem broju slučaja ne dešavaju. 

Povezane vesti

Povezane vesti

Povezane vesti

Znaci da beba ima gasove

Ukoliko sumnjate da je bebi neprijatno, da podiže nogice i da se grči, vrlo je verovatno da ima gasove sa kojima se bori da ih izbaci. 

Ako primetite da je bebi mnogo bolje otkako je ispustila gasove, to znači da ne postoje drugi problemi. 

Kako se leče gasovi kod beba

Ako beba ima ovaj problem, možete joj pomoći na nekoliko načina. Počnite sa okretanjem na stomak na ravnoj podlozi. Polako joj masirajte stomačić. Možete je okrenuti i na leđa, pa podizati nogice i kukove i praviti kružne pokrete, kao da vozi bicikl. Na ovaj način pomažete bebi da izbaci te gasove koji je muče. Možete probati da neprijatnost oslobodite toplom kupkom.

Ukoliko beba i dalje nije vesela i oseća neke neprijatnosti, vreme je da se konsultujete sa pedijatrom na koji način da pomognete detetu. 

Kako sprečiti gasove kod beba

1. Podrigivanje je važno!

Hranjenje bebe često je ispraćeno suzama i jecajima. Samim tim, beba će dok jede uneti veću količinu vazduha, što će potom dovesti do podrigivanja i gasova. Neke bebe se tog vazduha oslobode brzo, a nekima je potrebno malo vremena. Probajte da budete malo uporniji kada je podrigivanje posle jela u pitanju, kako bi bebi bilo mnogo lakše. 

2. Sprečite balončiće u formuli

Ako je formula u pitanju, nakon mućkanja pustite da mleko malo stane, kako beba ne bi unela veliku količinu balončića, a samim tim i vazudha koji izaziva gasove.

3. Prilagodite ugao dok hranite bebu

Budite sigurni da je bebina glava iznad stomačića.

4. Obratite pažnju na namirnice

Neka vrsta hrane može izazvati veću količinu gasova, te budite obazrivi. Ukoliko beba generalno često ima ovih problema, izbegavajte hranu poput brokolija, kupusa, pasulja u bebinoj ishrani, ali i svojoj ako dojite.

Kada se obratiti pedijatru?

Kada neprijatnost, plakanje i generalno loš bebin osećaj postanu previše česti i ne možete dete da umirite, možda je u pitanju alergija ili intolerancija na hranu. Obratite pažnju na još neke pokazatelje, poput osipa po koži, dijareje, povraćanja ili pak krvi u stolici. Celijakija, ozbiljna intolerancija na gluten takođe može izazvati gasove. 

Izuzetno je važno da se obratite doktoru ukoliko posumnjate da vaše dete ima drugi problem ili se ne smiruje ni nakon izbacivanja gasova. Ispričajte lekaru sve o bebinom ponašanju i simptomima, te ćete dobiti najbolje informacije o zdravlju svog deteta.

Pročitajte i...

Povezane vesti

Povezane vesti

Povezane vesti

Povezane vesti

Zapratite nas i na Instagramu!

MOŽDA ĆE VAS ZANIMATI

Komentari 0

Komentar je uspešno poslat.

Slanje komentara nije uspelo.

Nevalidna CAPTCHA

Najnovije

Vesti

Porodica