Bebama je potrebno mnogo nutrijenata. Ipak, u te male stomake ne treba da stavljamo prazne kalorije, već vitamine i minerale koji su neophodni za pravilan rast i razvoj.

Njima, generalno, kalorije nisu ni potrebne. Ovo su namirnice koje ne bi trebalo da dajete bebama.

1. Opasna hrana

Tvrda, loptasta, lepljiva hrana koja potencijalno može dovesti do gušenja ne bi trebalo da bude deo bebinog jelovnika. Recimo, grožđe jeste zdravo, ali zbog oblika može biti vrlo opasno za bebu.

2. Brza i obrađena hrana

Brza i obrađena hrana je često puna masti, loših šećera, soli, kalorija, a zapravo u sebi gotovo da ne sadrži zdrave nutrijente. Ništa od toga ne bi trebalo da bude do bebine ishrane.

Što je više hrana obrađena i promenjena u odnosu na svoju osnovu, to znači da je manje kvalitetna.

3. Sokovi

Mnogi roditelji bebama vrlo često daju sokove, što se ne preporučuje. Svi znamo da gazirano nije nimalo zdravo, a naročito ne bi trebalo bebe da piju. Velika količina šećera koja se nalazi u ovim sokovima može dovesti i do problema sa zubima. Ovako zaslađeni napici nisu preporučljivi deci do mlađoj od 24 meseca.

A šta je sa sveže ceđenim sokovima? Oni svakako u sebi sadrže voće, ali nisu toliko zdravi koliko cela voćka. Ceđenjem se gubi velika količina nutrijenata iz voćke, a ostaju, zapravo, samo šećeri. Sokovi mogu dovesti i do dijareje kod bebe.

Nikakvi sokovi ne preporučuju se bebama mlađim od 12 meseci. Do šestog meseca, sem mleka se ne preporučuje čak ni voda. Posle toga se može uvoditi voda, koliko već beba želi da je pije, a posle 12 meseci je dobro i kravlje mleko. Sve to mnogo zavisi od toga da li i koliko dojite.

Sto posto ceđeni sok možete dati starijoj deci od 2 godine, ali ograničite njegovu količinu.

izvor: yumama