Još
Ostalo

Ukucajte željeni termin u pretragu i pritisnite ENTER

Dojim bebu redovno, a ona ne dobija na težini? Pogledajte o čemu se radi i da li ima razloga za brigu

Pogledajte šta je normalna pojava kod odojčeta, a kada treba zaista da se zabrinete! Postoje jasni pokazatelji da li se beba dobro razvija ili ne.

  Izvor: Foto: Shutterstock 85762966.

Kada sa bebom dođete kući iz bolnice, u glavi vam ostaje gramaža i centimetri koje su vam rekli dok ste izlazili iz porodilišta. Ipak, prvo vaganje kod pedijatra može biti za vas zabrinjavajuće. Šta se događa s težinom vaše bebe nakon porođaja?

Povezane vesti

Povezane vesti

Kada se majka odluči na dojenje kao jedinu varijantu hranjenja novorođenčeta, pred njom se nalazi, pogotovo ako je reč o prvome detetu, puno nedoumica koje ponekad mogu biti obeshrabrujuće. Jedna od najčešćih je kako znati da beba dobija dovoljno mleka, kako znati da je sita, pogotovo ako pada u težini.

Naravno, iako je dobijanje na težini, dugoročno gledano, najbolji dokaz da beba prima dovoljno mleka, moguća mala odstupanja od prosečnih vrednosti ne moraju uvek biti znak za uzbunu.

Kako prepoznati da dete dobija dovoljno hranjivih nutrijenata?

Koža! Koža novorođenčeta je mekana, elastična i vlažna. Napravite test: pritisnite kožu prstom, pa ako se istog trena vrati u ružičastu boju, beba sigurno nije dehidrirala. Takođe, ako je koža oko očiju i usta ružičasta i vlažna, novorođenče prima dovoljno tekućine.

Broj mokrih pelena! Novorođenče bi nakon 3 do 4 dana života trebalo da ima barem 6 mokrih pelena. Ipak, nakon što je sav mekonijum izašao i stolica postala senfasta, semenasta i žuta, očekuju se barem 3-4 pokakane pelene dnevno (veličine najmanje 2,5 cm). Nakon 6. nedelja života neka deca kake znatno ređe, što je takođe sasvim normalno. Ako dete nakon petog dana života nema dovoljno mokrih i zaprljanih pelena, trebalo bi se konsultovati sa lekarom.

Aktivnost! Dete se smatra aktivnim ako tokom dana postoji razdoblje kada uspostavlja kontakt očima sa roditeljima, prati šta rade, zainteresovano je za okolinu i oponaša izraze lica.

Plač! Jedna od zabluda mnogih majki jeste da beba ne dobija dovoljno mleka ako je nemirna i plačljiva. Ipak, kad je reč o hranjenju dojenjem, to nikako nije pokazatelj, posebno u početku, jer bebe sebi plačem osiguravaju češće podoje.

Kako prepoznati probleme koji zahtevaju nadzor lekara?

Ako beba postane letargična, plač joj je oslabljen, ako se koža ne vraća u ružičastu boju kad je stisnete, ako su joj suva usta i oči, ako joj je udubljena fontanela, posavetujte se sa lekarom, jer svi ovi znakovi upućuju na dehidraciju organizma.

Što treba znati o dobijanju na težini?

Bez obzira na to jesu li dojena ili ne, deca gube na težini prva 3-4 dana nakon rođenja zbog gubitka tečnosti iz tkiva i zbog izlaska mekonijuma. Normalnim se smatra ako dete izgubi 5-7% svoje porođajne težine, a gubljenje težine do 10% još uvek se smatra normalnim, iako će vam lekar u tom slučaju preporučiti pomoć pri dojenju.

Unutar 10 -14 dana većina dece vrati porođajnu težinu, a dobijanje na težini meri se od najmanje težine nakon porođaja. Naravno, što beba izgubi više na težini, duže će joj trebati da vrati porođajnu težinu.

Što ako vaše dete odstupa od proseka?

Moguća su odstupanja koja se još uvek smatraju normalnim (uz uslov da je opštee stanje deteta dobro i da ono ima dovoljan broj mokrih pelena). Naime, deca se razlikuju po građi, metabolizamu, temperamentu, majke ih doje različitom učestalošću, pa tako i na različit način sagorevaju kalorije. Duge i vitke bebe (takozvani banana tip) brže sagorevaju kalorije nego one kraće i bucmastije, pa brže rastu u dužinu, pa su na krivuljama visine iznad proseka, a na krivuljama težine ispod proseka.

Bucmaste bebe (takozvani tip jabuke) brže dobijaju na masi, ali sporije rastu u visinu.

Kad govorimo o temperamentu bebe, takozvane dobre bebe sagorevaju manje kalorija, pa i brže dobijaju na masi. Aktivne bebe sagorevaju više kalorija i imaju predispoziciju da budu mršavije.

Što se tiče dojenja, novorođenčad koja imaju na raspolaganju dojku sve vreme, koja spavaju sa majkama u krevetu, napreduju na težini.

Odojčad koju roditelji hrane prema rasporedu, ne napreduju na težini. Nije to samo zbog vremenskog razmaka hranjenja nego je i mleko majke koja ređe doji manje kalorično.

Pročitajte i...

Povezane vesti

Povezane vesti

Povezane vesti

MOŽDA ĆE VAS ZANIMATI

Komentari 0

Komentar je uspešno poslat.

Slanje komentara nije uspelo.

Nevalidna CAPTCHA

Najnovije

Vesti

Porodica