Ako ste tek postali roditelji, moguće je da se brinete koliko soli je u redu da uključite u bebinu ishranu. Iako je odraslima so potrebna, bebe ne bi trebalo da je dobijaju previše, jer im se bubrezi još uvek razvijaju, te nisu u stanju da obrade veće količine.

Zašto morate da ograničite količinu soli koju dajete bebi?

Verovatno mislite da će so poboljšati ukus i podstaći bebu da pojede hranu. Zbog veće količine soli, može doći do nekih problema. Bebini bubrezi su još uvek nezreli, pa ne mogu da filtriraju višak soli, kao što se kod odraslih dešava. Kao rezultat mogu se javiti oštećenja bubrega, a može doći i do nekih dugoročnih zdravstvenih problema.

Deca se rađaju sa željom da jedu slatko, ali i slano. Ako im dajemo previše slanu hranu, menja se i njihov ukus, što kasnije dovodi do toga da deca odbijaju manje slanu hranu, zarad one pune soli. Tada će se povećati i potreba za prerađenom hranom, koja sadrži veću količinu soli, a vrlo malo kvalitetnih sastojaka. Kasnije u životu ovo dovodi do visokog krvnog pritiska, a onda i do većeg rizika od kardiovaskularnih bolesti.

Koliko soli možete da dajete detetu?

Natrijum, osnovni sastojak soli, vrlo je važan za zdravlje ljudi. To se odnos i na bebe, ali u vrlo malim količinama.

Bebe mlađe od 6 meseci dobijaju potrebnu količinu natrijuma putem majčinog mleka ili formule.

Bebe od 7 do 12 meseci dobijaju natrijum iz majčinog mleka ili formule i prirodno iz hrane.

Stručnjaci ne preporučuju da uvodite so u ishranu u prvih godinu dana. Ukoliko nekad slučajno pojedu posoljen obrok, to je u redu. Ako im date da probaju malo vaše hrane, takođe neće napraviti problem. Ipak, u hranu koju pripremate za detetov obrok nemojte dodavati so.

Kada su u pitanju deca starija od godinu dana, preporuke su različite. Dok neki stručnjaci smatraju da je pola kašičice soli dnevno maksimum, eki preporučuju i manje.

Kako da znate da li je bebina hrana previše posoljena?

Ako je obrok previše slan, primetićete da beba traži više vode nego inače. U retkim situacijama može doći do hipernatremije, stanja koje nastaje zbog previše soli u krvotoku. Ako se ne tretira, ovo može dovesti do pospanosti, letargije, a u retkim slučajevima i do opasnosti po život. Slabiji tip hipernatremije se često teško prepoznaje. Obično se vidi po tome koliko je beba žedna i po teksturi kože. Ukoliko smatrate da je beba pojela previše soli, najbolje je da se obratite svom pedijatru.

Kako da ograničite količinu soli u bebinoj ishrani?

Mnoge kašice prirodno sadrže određenu količinu natrijuma. Ako sami pripremate bebi hranu, možete biti mirni - teško da će uneti previše soli.

Najvažniji savet je, svakako, da ne dodajete so u hranu koju pripremate detetu. Ako koristite pasulj, kukuruz, grašak i slično povrće iz konzerve, obavezno ga isperite. Kada kupujete hranu za bebu, uvek proverite koja količina soli se u njoj nalazi, čitajte deklaracije.