Još
Ostalo

Ukucajte željeni termin u pretragu i pritisnite ENTER

O čemu sve brinu mame u periodu dojenja

Kada se radi o bebinom zdravlju, mame su uvek uplašene, te se javljaju brojne dileme. Izdvajamo deset najčešćih briga sa kojim se susreću sve majke koje doje bebu.

  Izvor: Foto: Shutterstock

Ukoliko ne postoje zdravstveni problemi, većina žena je, u odgovarajućem okruženju, sposobna da doji prvih šest meseci, kako preporučuje Svetska zdravstvena organizacija

Ipak, postoji mnogo problema sa kojima ćete se možda suočiti u ovom periodu i koji će vas dovesti u iskušenje da prestane da dojite. Izdvajamo deset najčešćih izazova sa kojima se mame susreću, kao i načine na koje ih možete prebroditi.

1. Zbog čega osećam bol kada dojim bebu?

Dojenje ne bi trebalo da vam izaziva bol. Ukoliko ga ipak osetite, razlog tome je verovatno nepravilno hvatanje dojke. Proverite da li beba hvata čitavu bradavicu i promenite položaj pri dojenju. Ukoliko bol ne prolazi, najbolje je da se konsultujete sa patronažnom sestrom ili potražite pomoć lekara.

2. Da li sam dobila infekciju?

Stručnjaci su istakli da jedna od četiri mame iskusi neku vrstu infekcije nakon porođaja, što može uticati na njenu sposobnost da doji bebu. Najčešće se javlja mastitis ili blokirani mlečni kanal. Simptomi uključuju bol u predelu grudi, praćen vrelom i crvenom površinom. Interesantna činjenica jeste da ćete se toga najbrže rešiti upravo ako nastavite da dojite. Druga česta pojava je gljivična infekcija, koja se može preneti i na bebu. Simptomi uključuju svrab i bol u predelu bradavice, kao i belu skramu na bebinim ustima. I vi i beba treba da tretirate ovu pojavu. Ukoliko osećate bol prilikom dojenja, možete da se izmlazate dok se stanje ne smiri.

Povezane vesti

3. Da li moja terapija šteti bebi?

Prema ekspertima sa Mejo klinike, praktično svaki lek koji se nađe u vašoj krvi biće i u vašem mleku. Ipak, to su obično manje količine, što ne bi trebalo da izazove bilo kakav rizik za bebu. Važno je da obavestite svog lekara o terapiji koju uzimate. Neke žene bi trebalo da prestanu sa dojenjem kada koriste antibiotike jer je većina antibiotika štetna za dete, te je vrlo važno razgovarati sa svojim lekarom ili farmaceutom o tome. Vodite računa i o vremenu uzimanja terapije, jer korišćenje odmah nakon dojenja može ograničiti bebino izlaganje leku. Ukoliko primetite bilo kakvu promenu kod bebe, bilo sa spavanjem i ishranom, ili pak pojačanu nervozu, obavezno se obratite lekaru.

Povezane vesti

4. Kako ću da dojim kada se vratim na posao?

Kada se vratite a posao, porazgovarajte sa nadređenima o opcijama koje vam može ponuditi. Prema vazećem zakonu u Srbiji, majke koje se vrate na posao pre isteka odsustva od godinu dana imaju prava na pauzu u toku dnevnog rada u ukupnom trajanju od 90 minuta ili da im se za toliko skrati radno vreme, kako bi mogle da doje svoje dete. To važi u slučaju da radno vreme žene iznosi šest i više časova. 

5. Loše se hranim, da li će to uticati na moju bebu?

Pre svega masti, laktoza i proteini u vašem mleku nisu pod uticajem hrane. Glavni uticaj na zalihe mleka ima učestalost dojenja i pražnjenje dojki. Što više hranite bebu, više mleka stvarate. Iako nema razloga da izbegavate određenu hranu dok dojite, manji procenat beba može pokazati znake osetljivosti na određene nutrijente iz vašeg mleka.

6. Popila sam čašu vina, hoće li to uticati na moje mleko?

Dobra vest je da majke koje doje mogu imati manju količinu alkohola u krvi, a da to ne utiče na bebu.

Prema rečima doktora, alkohol može doći do majčinog mleka, ali nivo alkohola u krvi mora biti veći od 0,03 posto. Ipak, s obzirom na to da alkohol ipak dolazi do mleka, majke ne bi trebalo da ga uzimaju često i to najviše dve čaše pića. Kako biste umanjile bebinu izloženost, izbegavajte dojenje dva do tri sata nakon konzumiranja. 

Povezane vesti

7. Da li moja beba previše jede?

Bebe se obično doje otprilike na svaka dva sata. Razlog tome je što se mleko lako vari, a vaša beba ima mali stomak. Ukoliko primetite da beba jede puno, ili zahteva da se hrani često u periodu od nekoliko sati, moguće je da prolazi kroz napredovanje u rastu. Ne zaboravite, što je više hranite, više mleka stvarate.


Foto: Shutterstock

8. Da li moja beba dobija dovoljno mleka?

U proseku, bebe jedu osam ili više puta u roku od 24 sata. Trebalo bi da se zabrinete ukoliko jede manje od osam puta, ukoliko jede svega pet ili manje minuta pre spavanja, ukoliko jede duže od 40 minuta, ukoliko je nervozna, izgleda dehidrirano ili ne piški i kaki koliko inače. Ukoliko primetite bilo šta od ovoga, konsultujte se sa svojim lekarom o tome.

9. Uveli smo adaptirano mleko u bebinu ishranu, da li da nastavim sa dojenjem?

Kada mama nema dovoljno mleka, iz nekih zdravstvenih razloga, odlučuje se na uvođenje adaptirane formule, ali to ne znači da treba da prestanete sa dojenjem u isto vreme. Možete iskoristiti najbolje od obe strane. U svakom slučaju je najbolje posavetovati se sa lekarom.

10. Moja porodica želi da bude uključena, šta da radim?

Može biti teško na početku, naročito vašem partneru, kada ste vi jedini izvor hrane i komfora za vašu bebu. Partner, braća i sestre, pa čak i bake i deke će možda želeti da se uključe. Često je to jer brinu za vas i žele da pomognu, ali uključivanje ishrane na flašicu nije toliko jednostavno koliko se čini. Postoje drugi načini da uključite porodicu. Neka uzmu bebu nakon dojenja i pomognu joj da podrigne, mogu je kupati ili uspavljivati ukoliko žele da se uključe u negu.

Povezane vesti

MOŽDA ĆE VAS ZANIMATI

Inicijalizacija u toku...

Komentari 0

Komentar je uspešno poslat.

Slanje komentara nije uspelo.

Nevalidna CAPTCHA

Najnovije

Vesti

Porodica