Praćenje znakova ovulacije posebno je važno ako želite da zatrudnite, a pored računjanja u menstrualnom kalendaru, žene često na osnovu određenih simptoma i promena na telu mogu uočiti da su im plodni dani i da ih očekuje ovulacija. Tokom svakog mesečnog ciklusa, kod zdravih parova koji ne koriste kontracepciju, postoji obično oko 25 do 30 procenata šanse za začeće. To je zato što je u vreme ovulacije žena najplodnija, a to je kratak period svakog meseca koji traje između 12 i 24 sata, odnosno kada jajnik oslobodi jajnu ćeliju.

Uzmite u obzir da spermatozoidi mogu da žive tri do šest dana, što znači da čak i ako imate odnose nekoliko dana pre ovulacije, neki spermatozoidi još uvek mogu da dočekaju jajnu ćeliju. Naravno, odnos na dan ovulacije bi bio idealan, pošto se nakon toga smanjuje šansa za trudnoću.

Zato je važno da buduće mame obrate pažnju na simptome ovulacije, a neki od njih su:

1. Promena telesne temperature - Tokom ovulacije, vaša bazalna telesna temperatura blago raste. Najplodniji ste dva dana pre nego što se vaša temperatura poveća. Određivanje vaše bazalne temperature pomoću specijalnog toplomera tokom nekoliko meseci može vam pomoći da bolje odredite svoje najplodnije dane.

2. Promene kod vaginalnog sekreta - Vaginalna sekret postaje bistriji i pojačan, podseća po izgledu na sveže belance. Možda ćete primetiti promenu u konzistenciji na donjem vešu.

3. Bol u ovulaciji - Možda ćete osetiti blagi osećaj bola ili blage grčeve u donjem delu stomaka.

4. Povećanje libida - Vaš nagon za intimnim odnosima može povećati tačno u vreme kada se vaše telo priprema za ovulaciju.

5. Promene u pozicioniranju grlića materice - Neposredno pre ovulacije, grlić materice može omekšati, otvoriti se i pomeriti se više.

6. Sukrvica - Mogući su grčevi u donjem delu stomaka, kao i oskudna sukrvica u sekretu.

7. Promene na vulvi - Stidne usne, ili spoljašnji deo genitalija, može blago da natekne.

8. Osetljivost dojki - Promene hormona izazivaju bol u grudima i bolne bradavice kod nekih žena.

Kako da pratite ovulaciju:

1. Pratite svoj menstrualni ciklus - U menstrualnom kalendaru, postoje razne aplikacije sa ovom namenom koje možete da skinete na telefon, možete da zabeležite prvi i poslednji dan menstraucije, pa na taj način da izračunate plodne dane i dan ovulacije. Ako su vam menstruacije neredovne, moraćete da budete oprezniji, jer se često u ovakvim okolnostima ovulacija može pomeriti ili izostati.

2. Slušajte svoje telo - Da li osećate ovulaciju? Ako ste kao 20 procenata žena, vaše telo će vam poslati znakove kada je ovulacija, najčešće u obliku bola ili niza grčeva u donjem delu stomaka, obično lokalizovanih na jednoj strani - strani na kojoj je jajnik koji oslobađa jajnu ćeliju. Nazvan mitelšmerc, nemački naziv za "srednji bol" - smatra se da je ovaj mesečni podsetnik na plodnost rezultat sazrevanja ili oslobađanja jajne ćelije iz jajnika.

3. Pratite svoju bazalnu telesnu temperaturu - Specijalnim termometrom, bazalna telesna temperatura se prati nekoliko meseci, a meri se ujutru, posle najmanje tri do pet sati sna i pre nego što ustanete iz kreveta, razgovarate ili čak sednete. Bazalna temperatura se menja tokom vašeg ciklusa kako dolazi do fluktuacija nivoa hormona. Tokom prve polovine ciklusa pre ovulacije, estrogen dominira.

Tokom druge polovine nakon ovulacije, dolazi do porasta progesterona, koji povećava telesnu temperaturu jer priprema matericu za oplođeno, implantirano jaje. To znači da će vaša temperatura biti niža u prvoj polovini meseca nego u drugoj polovini.

Vaša bazalna telesna temperatura će dostići najnižu tačku u vreme ovulacije, a zatim će odmah porasti za oko pola stepena čim dođe do ovulacije. Imajte na umu da vam praćenje bazalne temperature za samo mesec dana neće omogućiti da predvidite dan kada ovulirate, već će vam dati dokaz o ovulaciji nakon što se dogodi. Međutim, praćenje tokom nekoliko meseci će vam pomoći da vidite obrazac u vašim ciklusima, omogućavajući vam da predvidite kada su vaši plodni dani - i kada u skladu s tim imati odnose.

Mnoge žene smatraju ovaj pristup pomalo frustrirajućim i važno je znati da su studije pokazale da vreme ovulacije varira među ženama nakon pada temperature.

4. Upoznajte svoj grlić materice - Ovulacija nije potpuno skriven proces i postoje određeni fizički znaci ovulacije. Kako vaše telo oseća promene hormona koje ukazuju na to da će jajna ćelija biti oslobođena iz jajnika, ono počinje da se priprema za spermatozoide kako bi pružilo najbolje šanse da jajna ćelija bude oplođena. Tokom početka ciklusa, vaš grlić materice - taj prolaz nalik vratu između vaše vagine i materice koji se mora istegnuti tokom porođaja da bi se prilagodio glavi vaše bebe - je nizak, čvrst i zatvoren. Ali kako se ovulacija približava, ona se povlači, malo omekšava i otvara se samo malo, kako bi sperma prošla na putu do cilja. Neke žene mogu lako da osete ove promene, dok ih druge ne osećaju.

5. Obratite pažnju na cervikalnu sluz (vaginalni sekret) - Drugi simptom ovulacije grlića materice na koji možete obratiti pažnju je promena sluzi. Nakon što se menstruacija završi, imaćete suvu vaginu. Kako ciklus napreduje, primetićete povećanje količine sluzi, sa često belom ili mutnom bojom. Kako se približavate ovulaciji, ova sluz postaje još obilnija, ali sada je tanja, bistrija i klizave konzistencije sličnu onoj od belanaca. Ova cervikalna sluz od belanaca je još jedan znak predstojeće ovulacije. Nakon ovulacije, možete ponovo postati suvi ili ćete dobiti gušći iscedak.

Izvor: Yumama