Svaka žena koja planira potomstvo trebala bi da zna kako se zapravo izračunavaju plodni dani, odnosno dani kada je njen organizam spreman za oplodnju. Proces se zove ovulacija, pouzdano se može izračunati kada se dešava u vašem organizmu, i vrlo je korisna za planiranje ili sprečavanje trudnoće.

Sve se dešava sredinom menstrualnog ciklusa, a jedna jajna ćelija spremna je za oplodnju 12 do 24 sata od ovulacije. Nakon prskanja folikula, jajašce se oslobađa u jajovod i kreće ka materici.

Ukoliko je u tom trenutku ćelija oplođena, usađuje se u zid materice i započinje trudnoća, a u suprotnom se deo zida materice izbacuje (endometrijum(, što dalje dovodi do menstrualnog krvarenja.

Kako da znamo vreme ovulacije?

Menstrualni ciklus prolazi kroz tri faze: Folikularna faza u kojoj raste i sazreva folikul i jajna ćelija, Ovulatorna faza i faza žutog tela.

Ovulacija se dešava na kraju prve faze, što je obično dve nedelje pred menstrualno krvarenje, ali i to zavisi od sosobe do osobe.

Kako odrediti plodne dane?

Najbolje je da zapišete datum kada vam se javi menstrualno krvarenje, što je ujedno i prvi dan ciklusa. Poslednji dan ciklusa je dan pre nego što se javi sledeće krvarenje.

Ovulacija se dešava oko dve nedelje pre početka sledećeg mentrualnog ciklusa. Ako kao primer uzmemo prosečan redovan ciklus od 28 dana, to bi se izračunavalo ovako:

Menstrualni ciklus 28 dana,
Ovulacija će se deciti 14. dana,
Plodni dani su 9, 10,11,12,13, i 14. dan ciklusa (vreme preživljavanja spermatozoida + ovulacija)

Žena koja ima bolove us tomaku tokom menstruacije
Shutterstock Žena koja ima bolove us tomaku tokom menstruacije

Ovo su još neki znaci ovulacije koje i sami možete osetiti:

Vaginalni sluz se pojačava nekoliko dana pre ovulacije. Njena funkcija je da pomogne prolasku spermatozoida u matericu, a u plodnim danima ima karakterističan izgled koji podseća na belance od jajeta.

Bazalna temperatura je najniža temperatura u toku dana, i ona takođe može biti pokazatelj ovulacije. Svako jutro u približno vreme merite temperaturu pre ustajanja iz kreveta i beležite je. Kod ovulacije, temperatura raste od 0,3 do 1 stepen.

Žena meri temperaturu
Shutterstock Žena meri temperaturu

(Yumama)