Proces implantacije odnosno usađivanja oplođene jajne ćelije u vašu matericu može izazvati grčeve. Neke žene ih uopšte ne osećaju dok druge osećaju blage bolove, ali svakako to može biti jasan rani znak začeća.

Kada ovulirate, jedan od vaših jajnika oslobađa jajnu ćeliju u vaše jajovode. Ako imate odnose 3 dana pre ili u roku od 24 sata ovog oslobađanja, postoji šansa da se jajna ćelija oplodi spermom. Kada se to dogodi, novo oplođeno jaje se implantira u sluzokožu vaše materice, zbog čega ste zvanično trudni.

Taj proces može izazvati blage grčeve, poznate i kao grčeve implantacije. Ne osećaju ih svi, nemaju nikakav uticaj na zdravlje vaše trudnoće ili fetusa koji raste, a mogu, ali i ne moraju biti praćeni drugim ranim znacima trudnoće, poput blagog krvarenja.

Kako se osećaju implantacijski grčevi?

Razlikuju se od osobe do osobe, ali u većini slučajeva osećaju se kao blagi grčevi, obično tupi i bolni, ili lagani trnci. Neki ljudi takođe opisuju kao peckanje. Ovi simptomi mogu da se pojave i da brzo nestanu, ali mogu i trajati jedan do dva dana.

Senzacije se obično osećaju u donjem delu leđa, donjem delu stomaka ili čak u predelu karlice. Iako samo jedan od vaših jajnika oslobađa jaje, grčevi su uzrokovani njegovom implantacijom u materici, tako da možete očekivati da ćete ga osetiti više na sredini tela nego samo na jednoj strani.

Implantacijski grčevi - najraniji simptom trudnoće
Shutterstock Žena oseća grčeve

Kada mogu da očekujem implantacijske grčeve?

Ako imate redovan menstrualni ciklus, možete očekivati da ćete osetiti grčeve prilikom implantacije oko 4 do 8 dana pre nego što bi trebalo da se pojavi sledeća menstruacija. Prosečno vreme između ovulacije i menstruacije je oko 14 dana, tako da ako se implantacija dogodi 6 do 10 dana nakon ovulacije, to vam ostavlja okvirnih 4 do 8 dana pre početka naredne menstruacije.

Naravno, ovo je sve pod predpostavkom da imate prosečan menstrualni ciklus od 28 dana, što nije slučaj kd svih žena. Ako je vaš ciklus duži ili kraći od 28 dana, i to će uticati na to kada može da dođe do implantacije.

Ostali znaci implantacije:

  • Osetljivost u dojkama
  • Vrtoglavica
  • Umor
  • Žudnja za hranom ili odbojnost
  • Glavobolja
  • Implantacijsko krvarenje
  • Promene raspoloženja
  • Mučnina

I na kraju, ali ne i najmanje važno, ako ne dobijete menstruaciju nedelju dana ili više nakon sumnje na implantacijske grčeve, to bi mogao da bude glavni simptom trudnoće, i tada već možete uraditi test i proveriti da li će vas uskoro beba obradovati.

(Yumama)