U trudnoći žene imaju osećaj da su njihove grudi veće iz sekunde u sekundu, a pored toga su i vrlo osetljive i nežne. Osetljivost dojki jedan je od najčešćih simptoma trudnoće koji možete primetiti i pre nego što uopšte pomislite da ste možda u drugom stanju. To je simptom koji počinje oko 4. nedelje i traje celo prvo tromesečje.

Vaše grudi će nastaviti da se menjaju tokom trudnoće, a te promene će kulminirati proizvodnjom kolostruma, prve hrane koju beba dobije nakon porođaja. Već oko 38. nedelje možete primetiti da je mleko počelo da se pojavljuje iz vaših grudi.

Šta uzrokuje bol u grudima tokom trudnoće?

Hormonski dvojac estrogena i progesterona zadužen je za promene i osetljivost grudi. Ostali faktori uključuju nakupljanje masti, tkiva i mlečnih žlezda u vašim dojkama, zajedno sa povećanim protokom krvi u tom području. Sve ove promene pomažu vašim grudima da se pripreme za dojenje za samo nekoliko meseci.

Bol u bradavicama je takođe prilično čest jer isti hormoni koji stoje iza osetljivosti dojki mogu prouzrokovati da ovaj deo grudi bude osetljiv na dodir. I dok se približavate kraju trećeg trimestra, vaše telo ubrza pripremu za dolazak bebe, pa možete ponovo osetiti bol i osetljivost u grudima.

Grudi, trudnica
Shutterstock Bol u grudima tokom trudnoće

Kako se oseća ta bol u grudima tokom trudnoće?

Bol u grudima je individualna kao i svaka druga promena u trudnoći, što znači da nekim ženama neće smetati mnogo, dok će drugi osetiti veću nelagodnost.

Mnoge buduće majke ove nelagode opisuju kao tup bol, težinu, punoću ili osetljivost, mada i oštar bol u grudima.

Kako ublažiti bol i osetljivost dojke?

Razgovarajte sa svojim partnerom

Objasnite mu kako se osećate i kakve nelagode imate, da bi i on znao da bude oprezan. Neka zna gde je u redu da vas dodirne i na koji način.

Investirajte u dobar grudnjak

Nađite grudnjak koji će podržavati vaše grudi ali neće vam biti čvrst i nigde vas neće stezati. Retko koja žena moći će da nosi one koje je do tada koristila, pa nemojte da štedite kada je grudnjak u pitanju jer je veoma važan za izgled vaših grudi i posle trudnoće.

Nosite udoban grudnjak i noću

Grudnjak bez žica, bez podmetača, oni koji nemaju kupke i kopče, možete nositi noću. Promene položaja tokom spavanja mogu iritirati bolne bradavice ili nežnu kožu grudi učiniti još bolnijom. Pamučni sportski grudnjak bez žica je odlična opcija.

Masaža, grudi, trudnoća
Shutterstock Bol u grudima tokom trudnoće

Hladne obloge

One mogu da ublaže nelagodnost. Umotajte paket leda u krpu za pranje ili stavite kesu smrznutog graška ili nekog drugog povrća u peškir, a onda naslonite na svoje bolne grudi.

Tuširanje

Ako niste ljubitelji hladnoće, topla voda iz tuša takođe može da vam ublaži bol.

Nosite široku odeću

Majice koje su pripijene uz telo mogu da iritiraju grudi i izazovu još više nelagode. Nosite labave, lepršave i ekstra velike majice i nećete imati probleme.

Tražite lekarsku pomoć

Ako vam nelagoda postane vrlo naporna, zatražite pomoć lekara koji vam možda može dati neku terapiju kako bi vam olakšao te dane.

Tekst je objavljen u sklopu projekta koji je sufinansiran iz budžeta Grada Beograda, Gradske uprave grada Beograda, Sekretarijata za informisanje. Stavovi izneti u podržanom projektu nužno ne izražavaju stavove organa koji je dodelio sredstva.

(Yumama)