Još
Ostalo

Ukucajte željeni termin u pretragu i pritisnite ENTER

ŠTA SE DEŠAVA U ORGANIZMU KADA OVULIRAM: U jednom periodu su najveće šanse za bebu, a 6 promena ukazuje na plodne dane

Pogledajte kada možete zatrudneti i šta se to sve dešava u organizmu u tom periodu.

 ovulacija_86020333.jpg Izvor: Shutterstock

Ovulacija je deo menstrualnog ciklusa i obično se javlja na sredini. Ukoliko vam ciklus traje 28 dana, ovulacija će verovatno biti oko 14. Ovulacija predstavlja otpuštanje jajne ćelije iz jajnika.

Možda će vas zanimati

Svakog meseca, između 6. i 14. dana (ako je ciklus od 28), hormon FSH podstiče sazrevanje folikula u jajniku. U periodu od 10. do 14. dana jedan od folikula formira potpuno zrelu jajnu ćeliju. Oko 14. dana LH oslobađa tu jajnu ćeliju. Ona nekoliko dana putuje kroz Falopijevu tubu do materice. Tada se nivo progesterona povećava i pomaže materici da se pripremi za trudnoću.

Kako dolazi do začeća?

Do začeća dolazi kada se spermatozoid spoji se sa jajnom ćelijom koja je otpuštena i putuje ka materici. Dok putuje, oplođena jajna ćelija se deli na dve, potom na četiri, i onda na još više delova. Nekih nedelju dana posle oplođenja, ćelija je došla do materice i formirala nekih 100 ćelija, koje se nazivaju blastocista.

Sledeći korak jeste da se blastocista zakači na endometrijum i ovaj proces se naziva implantacija. Estrogen i progesteron dovode do zadebljanja endometrijuma, koji potom obezbeđuje nutrijente koji su blastocisti potrebni za rast i razvoj bebe. Hormoni se otpuštaju i daju telu signal da u materici raste beba.

Kada najpre možete zatrudneti?

Jajna ćelija živi svega 24 sata, a spermatozoidi oko 5 dana. To znači da možete imati odnos i par dana pre same ovulacije, jer spermatozoidi mogu preživeti tih nekoliko dana u ženskom reproduktivnom traktu i dovesti do oplodnje kada jajna ćelija bude spremna. Najveće šanse jesu na dan ovulacije i tri dana pre toga.

Koji su simptomi ovulacije?

  • Neke žene mogu osetiti lagan bol
  • Bazalna temperatura je malo povišena
  • Pojačan sekret, vodeniji, prozirniji
  • Nekad se javi sukrvica
  • Napetost u grudima
  • Libido je pojačan

izvor: yumama

Pročitajte i

MOŽDA ĆE VAS ZANIMATI

Tagovi

Komentari 0

Komentar je uspešno poslat.

Slanje komentara nije uspelo.

Nevalidna CAPTCHA

Najnovije

Vesti

Porodica