Glavobolje i osećaj vrtoglavice su uobičajeni tokom rane trudnoće. Dešavaju se i zbog hormonalnih promena u vašem telu i zbog povećanog volumena krvi. Tačan uzrok glavobolje nije uvek jasan. U prvom tromesečju, promena nivoa hormona i zapremine krvi možda igra ulogu u ovim neprijatnostima. Tupa, opšta glavobolja može doći sa stresom, teškim umorom (zamorom) i naprezanjem očiju. Sinusne glavobolje su  verovatnije zbog curenja iz nosa koje je uobičajeno u ranoj trudnoći.

Glavobolje mogu izazvati i glad i nizak nivo šećera u krvi. Žene koje iznenada prestanu sa jutarnjom kafom i gaziranim pićem kada saznaju da su trudne, mogu da imaju  glavobolje zbog odvikavanja od kofeina. One koje takođe imaju mučninu i povraćanje u ranoj trudnoći ovako lako mogu da dehidriraju. Što takođe može da im izazove glavobolju.

Još neki manje uočljivi simptomi trudnoće

Hormonske promene pogoduju širenju krvnih sudova, hipotenziji (nižem krvnom pritisku). Zbog ovih uzroka moguće je da osećate vrtoglavicu i da ste bez energije.

Istina je da su žene osetljivije, ali tokom trudnoće emotivna osetljivost je pojačana. Ako slučajno briznete u plač niotkuda ili brzo pređete iz jednog stanja u drugo, možda ste trudni.

Takođe, iako ste se dovoljno dugo odmarali, još uvek se osećate umorno. Naročito posle ručka, sve što želite je da odspavate i sve vam je teže da se koncentrišete. Ovaj umor i pospanost su uobičajeni signali da ste možda trudni.

Migrene

Migrenske glavobolje su uobičajena vrsta glavobolje u trudnoći. Ove bolne, pulsirajuće glavobolje se često osećaju na jednoj strani glave. Nastaju zbog širenja krvnih sudova u mozgu. Mučnina je ponekad praćena povraćanjem i osetljivošću na svetlost. Mali procenat trudnica sa migrenom takođe ima promene u vidu,  auru sa migrenom. One vide bljeskove svetlosti ili osećaju trnce u rukama i nogama.

Konsultujte se sa porodičnim lekarom, zatim sa ginekologom koji će pratiti vašu trudnoću i savetovati vas kako da ublažite ova neprijatne zdravstvene probleme.

(Yumama/J.D.)

BONUS VIDEO

Doktor upozorio na opasnu igru TikTok/dr.jmack