Ovulacija je bezbolna za većinu žena, ali svaka peta ovulaciju oseti kao nelagodu koja može da varira čak i do višesatnog bola.

Posle predmenstrualnog sindroma, tvrde lekari, na drugom mestu po bolnosti među 'ženskim problemima' je ovulacija. Proces oslobađanja jajašceta iz jajnika radi moguće oplodnje predstavlja fazu menstrualnog ciklusa koja se dešava u proseku jednom mesečno sve do menopauze.

Običan kratkotrajan bol u vidu probadanja sa jedne strane u predelu jajnika, bol u leđima koji se oseća i u donjem stomaku, blizu boka, ali i u karličnom delu donjih leđa, neke su od tegoba tokom ovulacije. Bolovi se javljaju sa leve ili desne strane, u zavisnosti od toga koji jajnik ispušta jajašce.

"Ukoliko bol potraje, treba posetiti ginekologa kako bi se utvrdio razlog", kaže ginekolog dr Dušan M. Protić. "Kod nekih žena bol nije lokalizovan na predeo jednog jajnika, već može da ide od struka do trtične kosti i sve do prepona. Tada je saginjanje nemoguće, javljaju se bolovi pri sedenju, ležanju, a vaginalni iscedak je krvav."

"Nema leka ili zvanične metode za suzbijanje ove vrste bola, ali neki stari načini, topla obloga ili topla kupka, svakako su od pomoći", kaže dr Protić. "Lekovi protiv bolova će takođe pomoći. Ako tegobe ne prestaju, javi se visoka temperatura, konsultujte svog lekara. Neki lekari preporučuju joga vežbe baš za probleme sa ženskim organima. Narodna medicina preporučuje čajeve: macinu travu, očajnicu, virak, vrkutu, odnosno gospin plašt."

Sindrom policističnih jajnika

Mnoge pacijentkinje sa sindromom policističnih jajnika se u tom periodu žale i na bolove u grudima ili u digestivnom traktu. Uzročnici ovih problema su izbijanje, oticanje i pucanje folikula, grčenje jajovoda ili materice kojim se potpomaže izlazak jajašceta.

"Uzrok može da bude i postojanje raznih patoloških stanja u maloj karlici, kao što su funkcionalne ciste - folikularne ili ciste žutog tela", kaže dr Protić. "Osim toga, bolove mogu da izazivaju endometrioze, razne vrste cisti na jajnicima, varikoziteti karlice, zadebljala kapsula jajnika, razni hormonski poremećaji, zapaljenski procesi male karlice, priraslice oko jajnika.

Pročitajte i...